Klasyczny rosyjski barszcz

Barszcz to popularna zupa, która w różnych regionach może się różnić smakiem. Wszystkie wersje jednak zawierają mięso, kapustę i buraki. Rosyjska wersja zazwyczaj przygotowywana jest z wołowiny...
Składniki, których potrzebujesz
200 g kapusty
200 g ziemniaków
500 g wołowiny z kością
300 g buraków
5 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
100 g cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g marchewki
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Weź garnek o pojemności od 2 do 2,5 litra.
Kluczem jest dobrze przygotowany bulion. Wołowinę z kością dokładnie myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka, dodajemy zimną wodę i zaczynamy gotować.
Kilka razy doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy temperaturę i usuwamy szum. Solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Dziesięć do piętnastu minut przed końcem gotowania bulionu dodajemy cały pieprz i liść laurowy.
Wyjmujemy mięso i filtrujemy bulion. Mięso powinno być miękkie, więc rozdzielamy je rękami na kawałki o długości około 2-3 cm. Możemy je również pokroić w kostkę.
Mięso wracamy do bulionu i zwiększamy temperaturę.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę o wielkości 2x2 cm i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez około 15 minut.
Pokrojone kapustę wkładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę. Gotujemy na małym ogniu.
W międzyczasie, gdy gotują się ziemniaki i kapusta, przygotowujemy pozostałe warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, marchew i buraka obieramy i ścieramy.
Na patelni szklimy cebulę, aż nabierze złotego koloru, następnie dodajemy marchewkę i chwilę smażymy.
Do mieszanki dodajemy starte buraki i jeszcze chwilę wszystko smażymy.
Z garnka, w którym gotują się ziemniaki z kapustą, używamy tylko bulionu - około dwóch chochel, które wlewamy na patelnię. Solimy, pieprzymy, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dobrze mieszamy, następnie dusimy, aż będzie miękkie.
Po zmięknieniu buraków przenosimy mieszankę z patelni do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy barszcz jeszcze przez 2 minuty, potem wyłączamy.
Do barszczu dodajemy przeciśnięty czosnek i dobrze mieszamy. Danie przykrywamy pokrywką i pozostawiamy pod pokrywką na około 15 minut.
Tradycyjny rosyjski barszcz podajemy z kwaśną śmietaną, posiekanym koperkiem i pietruszką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Klasyczny rosyjski barszcz
Klasyczny rosyjski barszcz to narodowe danie, które ma swoje korzenie w ukraińskiej kuchni, ale stało się popularne w całej Rosji. Ta gęsta zupa przygotowywana jest z buraków, które nadają jej charakterystyczny kolor i słodki smak. Oprócz buraków barszcz zawiera również kapustę, ziemniaki, marchew i często mięso, najczęściej wołowinę. Zazwyczaj podaje się go z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem, co dodaje aromatu. Barszcz jest nie tylko smaczny, ale także pożywny i często bywa częścią tradycyjnych uroczystości.