Włoska zupa minestrone
![Włoska zupa minestrone](/i/pl/wloska-zupa-minestrone.jpg)
Drobno pokroimy obrane ziemniaki, seler, marchew, cukinię, cebulę i czosnek, a do tego jeszcze pomidory i fasolkę.
Składniki, których potrzebujesz
100 g cukinia
50 ml oliwa z oliwek
60 g masło
80 g spaghetti
100 g skórka parmezanu
100 g zielona fasolka
60 g boczek angielski
2 szt. seler
2 łyżki przecier pomidorowy
1 pęczek świeża bazylia
100 g pomidor
3 szt. cebula
2 szt. ziemniak
3 ząbki czosnek
2 szt. marchew
1,5 l wywar warzywny
do dekoracji starzony parmezan
według smaku pieprz
sól
Sposób przygotowania
W większym garnku roztapiamy masło i olej. Na tym smażymy przez około 3 minuty drobno pokrojoną boczek. Następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy przez kolejne 2 minuty. Potem dodajemy ziemniaki, marchew i seler i smażymy przez następne 3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy fasolkę i znów smażymy przez kilka minut. Dodajemy cukinię i ponownie stosujemy ten sam proces. Garnek przykrywamy i dusimy.
Po około 20 minutach wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory, bazylię oraz skórkę parmezanową. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy temperaturę i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Zupę odstawiamy i wyjmujemy skórkę parmezanową.
Następnie łamiemy do niej spaghetti i gotujemy je w zupie przez około 10 minut.
Zupę minestrone w talerzach dekorujemy startym parmezanem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone to bogate danie warzywne, które tradycyjnie przygotowuje się z różnych rodzajów warzyw, fasoli i makaronu. Danie to ma swoje korzenie we Włoszech, a każdy region ma własny przepis, co nadaje zupie wyjątkowy charakter. Podstawowymi składnikami są często pomidory, marchew, seler i cebula, ale zmienność składników sprawia, że minestrone jest tak wyjątkowa. Zupa jest nie tylko smaczna, ale i pożywna, idealna do rozgrzania w chłodniejsze dni.