Zupa rajska z kluskami
Drobno kroimy obraną cebulkę, którą dusimy w garnku razem z ziołami: nowym zielem, liściem laurowym, całym pieprzem i obranymi ząbkami czosnku. Dusimy, aż cebulka stanie się szklista. Następnie zalewamy wodą i czekamy, aż nasza baza zupy zacznie się gotować. W tym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy z tymiankiem.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. cebula
7 ziaren ziele angielskie
1 l woda
10 ziaren czarny pieprz
3 ząbki czosnek
3 szt. liść laurowy
3 szczypty tymianek
2 dl przetarte pomidory
do smaku sól
mielony czarny pieprz
cukier
ciasto 1 łyżeczka olej
2 łyżki mąka pszenna
1 szt. jajko
Sposób przygotowania
W misce ubijamy jajka, następnie dodajemy szczyptę soli, mąkę pszenną i olej. Wszystko widelcem mieszamy na gładkie ciasto. Gdy nasza zupa zacznie się gotować, łyżeczką wydłubujemy małe kluski, które wrzucamy do niej. Na koniec doprawiamy według własnego smaku. Aby osłodzić, możemy dodać cukier lub ketchup.
Tak przygotowaną zupę pomidorową z kluskami możemy od razu podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa rajska z kluskami
Zupa pomidorowa z kluskami to ulubione czeskie danie, które łączy w sobie bogaty smak pomidorów z świeżością ziół. Delikatnie kremowa tekstura zupy zapewnia doskonałą harmonię z puszystymi kluskami, które nadają zupie interesującą strukturę. Kluski, często przygotowywane z ciasta ziemniaczanego, świetnie wchłaniają smak zupy, co pozostawia na języku uczucie sytości i zadowolenia. Świeża bazylia i tymianek, wraz z odrobiną śmietany lub masła, potęgują doznania smakowe, co czyni to danie idealnym wyborem na leniwe niedzielne obiady lub wieczorne spotkania rodzinne.