Czerwona zupa soczewicowa z curry

Czerwona zupa soczewicowa z curry
Czas przygotowania: 4 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 3

Szybko przygotujemy świetną zupę z czerwonej soczewicy, marchwi i przecieru pomidorowego. Indyjskie przyprawy nadają jej wspaniały zapach i interesujący, lekki smak.

Składniki, których potrzebujesz

1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól
mielony pieprz
liść laurowy
750 ml bulionu warzywnego (lub wody)
3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub mała puszka obranych pomidorów)
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Na oleju zeszkliwamy obrane i drobno posiekane cebulę, aż zmięknie. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę lub w plasterki, posiekany czosnek, soczewicę, przyprawę curry i mielony kumin. Wszystko dokładnie smażymy przez 2-3 minuty.

Zalewamy to bulionem warzywnym, dodajemy pomidory i liść laurowy, doprowadzamy do wrzenia i na niskim ogniu gotujemy przez około 25 minut.

Następnie doprawiamy solą i pieprzem, a mieszankę możemy zblendować, jednak nie na całkowicie gładką konsystencję.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czerwona zupa soczewicowa z curry

Czerwona soczewicowa z curry to pyszna i pożywna zupa, idealna dla każdego miłośnika zdrowego odżywiania. Czerwona soczewica jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale także pełna białka i błonnika. Połączenie z przyprawą curry nadaje zupie wyrazisty smak i niezapomniany aromat. Ta zupa jest doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, a perfekcyjnie nadaje się jako lekki obiad lub kolacja. Może także służyć jako doskonała baza dla dodatkowych składników, takich jak warzywa czy mleko kokosowe, co wzbogaca jej smakowe warianty.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (63 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, słony, tani, łatwy, zupy, bezglutenowy, wegetariański, wegański, rośliny strączkowe, indyjski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Czerwona zupa soczewicowa z curry.

Dodaj komentarz