Czerwona zupa soczewicowa z curry

Szybko przygotujemy świetną zupę z czerwonej soczewicy, marchwi i przecieru pomidorowego. Indyjskie przyprawy nadają jej wspaniały zapach i interesujący, lekki smak.
Składniki, których potrzebujesz
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól
mielony pieprz
liść laurowy
750 ml bulionu warzywnego (lub wody)
3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub mała puszka obranych pomidorów)
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Na oleju zeszkliwamy obrane i drobno posiekane cebulę, aż zmięknie. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę lub w plasterki, posiekany czosnek, soczewicę, przyprawę curry i mielony kumin. Wszystko dokładnie smażymy przez 2-3 minuty.
Zalewamy to bulionem warzywnym, dodajemy pomidory i liść laurowy, doprowadzamy do wrzenia i na niskim ogniu gotujemy przez około 25 minut.
Następnie doprawiamy solą i pieprzem, a mieszankę możemy zblendować, jednak nie na całkowicie gładką konsystencję.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Czerwona zupa soczewicowa z curry
Czerwona soczewicowa z curry to pyszna i pożywna zupa, idealna dla każdego miłośnika zdrowego odżywiania. Czerwona soczewica jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale także pełna białka i błonnika. Połączenie z przyprawą curry nadaje zupie wyrazisty smak i niezapomniany aromat. Ta zupa jest doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, a perfekcyjnie nadaje się jako lekki obiad lub kolacja. Może także służyć jako doskonała baza dla dodatkowych składników, takich jak warzywa czy mleko kokosowe, co wzbogaca jej smakowe warianty.