Cheeseburger

Cheeseburger
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 8 minut
Porcje: 4

Jeśli lubisz soczyste i okrągłe burgery jak z twojego ulubionego fast foodu, nie wahaj się i przygotuj je łatwo w domu. To świetne…

Składniki, których potrzebujesz

500 g mielonej wołowiny (lub wieprzowiny)
1 czerwona cebula
1 sałata chińska
1 ogórek sałatkowy
1 pomidor
4 plasterki bekonu
4 plasterki sera tostowego
keczup
musztarda
1-2 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych)
sól
pieprz mielony
oliwa z oliwek
4 bułki

Sposób przygotowania

Do większej miski dajemy mielone mięso. Następnie wsypujemy sól, pieprz, drobno posiekaną boczek, łyżeczkę musztardy i keczupu. Na koniec dodajemy bułkę tartą lub płatki, które możemy również drobno zmiksować.

Mięso starannie mieszamy i formujemy większe kotlety, które będą grubości około dwóch palców. Staramy się, aby krawędzie były nieco grubsze niż środek, ale nie za bardzo. Gotowe kotlety kładziemy na talerz, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy je na chwilę do odpoczynku.

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry, ogórka, pomidory i sałatę chińską drobno siekamy. Mieszamy keczup z musztardą i przekrawamy bułkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso smażymy z obu stron przez trzy minuty na wysokiej temperaturze. Następnie wyłączamy kuchenkę, ale patelnię zostawiamy na palniku. Na każdej porcji mięsa kładziemy plasterek sera tostowego i przykrywamy pokrywką na pół minuty, aby ser ładnie się roztopił.

Podczas przygotowywania mięsa rozgrzewamy drugą patelnię. Na sucho kładziemy plastry boczku i smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Teraz przygotowujemy burgera: obie części bułki smarujemy mieszanką musztardy i keczupu. Na jedną połowę kładziemy cebulę i ogórka, na drugą część bułki dajemy sałatę chińską. Na połowie z cebulą i ogórkiem kładziemy mięso, boczek i pomidora, a na końcu przykrywamy drugą połową bułki. Podajemy z frytkami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cheeseburger

Cheeseburger to ulubiona potrawa, składająca się z mielonego mięsa wołowego, plastra sera i świeżego pieczywa. Ten pyszny burger powstał w Stanach Zjednoczonych i szybko zdobył serca miłośników jedzenia na całym świecie. Zazwyczaj jest uzupełniany różnymi składnikami, takimi jak pomidory, sałata, cebula i sosy, co nadaje mu wyjątkowy smak. Cheeseburger często podawany jest z frytkami lub sałatką, co czyni go idealnym daniem na lunch lub kolację. To doskonałe danie na grilla i wydarzenia towarzyskie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: Warzywa, wołowina, mięso mielone, pomidory, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, łatwy, smażenie, ogórki, inny, amerykański, impreza dla dzieci

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Cheeseburger.

Dodaj komentarz