Cheeseburger

Jeśli lubisz soczyste i okrągłe burgery jak z twojego ulubionego fast foodu, nie wahaj się i przygotuj je łatwo w domu. To świetne…
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonej wołowiny (lub wieprzowiny)
1 czerwona cebula
1 sałata chińska
1 ogórek sałatkowy
1 pomidor
4 plasterki bekonu
4 plasterki sera tostowego
keczup
musztarda
1-2 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych)
sól
pieprz mielony
oliwa z oliwek
4 bułki
Sposób przygotowania
Do większej miski dajemy mielone mięso. Następnie wsypujemy sól, pieprz, drobno posiekaną boczek, łyżeczkę musztardy i keczupu. Na koniec dodajemy bułkę tartą lub płatki, które możemy również drobno zmiksować.
Mięso starannie mieszamy i formujemy większe kotlety, które będą grubości około dwóch palców. Staramy się, aby krawędzie były nieco grubsze niż środek, ale nie za bardzo. Gotowe kotlety kładziemy na talerz, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy je na chwilę do odpoczynku.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry, ogórka, pomidory i sałatę chińską drobno siekamy. Mieszamy keczup z musztardą i przekrawamy bułkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso smażymy z obu stron przez trzy minuty na wysokiej temperaturze. Następnie wyłączamy kuchenkę, ale patelnię zostawiamy na palniku. Na każdej porcji mięsa kładziemy plasterek sera tostowego i przykrywamy pokrywką na pół minuty, aby ser ładnie się roztopił.
Podczas przygotowywania mięsa rozgrzewamy drugą patelnię. Na sucho kładziemy plastry boczku i smażymy je na złoty kolor z obu stron.
Teraz przygotowujemy burgera: obie części bułki smarujemy mieszanką musztardy i keczupu. Na jedną połowę kładziemy cebulę i ogórka, na drugą część bułki dajemy sałatę chińską. Na połowie z cebulą i ogórkiem kładziemy mięso, boczek i pomidora, a na końcu przykrywamy drugą połową bułki. Podajemy z frytkami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cheeseburger
Cheeseburger to ulubiona potrawa, składająca się z mielonego mięsa wołowego, plastra sera i świeżego pieczywa. Ten pyszny burger powstał w Stanach Zjednoczonych i szybko zdobył serca miłośników jedzenia na całym świecie. Zazwyczaj jest uzupełniany różnymi składnikami, takimi jak pomidory, sałata, cebula i sosy, co nadaje mu wyjątkowy smak. Cheeseburger często podawany jest z frytkami lub sałatką, co czyni go idealnym daniem na lunch lub kolację. To doskonałe danie na grilla i wydarzenia towarzyskie.