Plastry wieprzowe na piwie
Cieńsze plastry wieprzowiny rozbijamy i solimy.
Składniki, których potrzebujesz
1 dl piwo
masło
2 łyżki sos sojowy
2 szt. marchewka
5 łyżek musztarda
sól
ziele angielskie
1 kubek ketchup
3 szt. cebula
300 g plastry wieprzowiny
1 ząbek czosnek
liść laurowy
Sposób przygotowania
Obieramy czosnek, połowę z niego przeciskamy przez praskę i mieszamy z musztardą. Obok mieszamy ketchup z sosem sojowym i piwem. Marchewkę, resztę czosnku i cebulę kroimy w krążki.
Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy je masłem i układamy cebulę, czosnek, marchewkę, a następnie posypujemy przyprawami. Mięso smarujemy mieszanką musztardy i czosnku, a następnie kładziemy na warzywa. Na koniec polewamy mieszanką ketchupu.
Wkładamy do piekarnika na 180°C. Po 20 minutach mieszamy mięso z warzywami. Około 50 minut (w zależności od twardości mięsa) mamy gotowe.
Podajemy najlepiej z gotowanymi ziemniakami lub puree.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Plastry wieprzowe na piwie
Plastry wieprzowe w piwie to popularne danie kuchni czeskiej, które łączy soczyste mięso z wyrazistym smakiem piwa. Mięso najpierw marynuje się w piwie z przyprawami, co nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat. Po podsmażeniu plastry duszą się w piwie, co zapewnia ich kruchość i soczystość. To danie często podaje się z knedlikami lub ziemniakami, a także z sosem, który uchwyca wszystkie smaki. Plastry wieprzowe w piwie to doskonały wybór na uroczyste obiady lub rodzinne spotkania.