Chili (chilli) con carne

Pomidory nacinamy krzyżowo, zalewamy wrzącą wodą, a następnie obieramy. Jeśli używamy pomidorów z puszki, ten krok możemy pominąć. Cebulę drobno kroimy.
Składniki, których potrzebujesz
1 kg mielonej wołowiny
4 duże pomidory lub puszka rozdrobnionych pomidorów
1 duża cebula
150 g półmiękko ugotowanej czerwonej fasoli
papryczki chili (ilość do smaku, ale co najmniej dwie)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
(ewentualnie jeśli gdzieś znajdziesz meksykańską przyprawę Fajitas, to świetnie pasuje)
szczypta cynamonu
2-3 prostokąty wysokiej jakości gorzkiej czekolady lub płaska łyżeczka kakao
olej
sól
(czasami dodaję do fasoli także konserwowane ziarna kukurydzy, nam tam smakują, ale w oryginalnym przepisie chyba ich nie ma)
Sposób przygotowania
Pomidory nacinamy krzyżowo, parzymy, a następnie obieramy. Jeśli używamy pomidorów z puszki, możemy ten krok pominąć. Cebulę siekamy drobno.
Na głębokiej patelni najpierw podsmażamy cebulę, a na koniec dodajemy posiekane papryczki chili. Dodajemy mięso i podczas smażenia ciągle je dzielimy, aby zapobiec powstawaniu dużych kawałków. Solimy, przyprawiamy i dusimy przez około 15 minut na małym ogniu we własnym sosie.
Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu podlewając wodą.
Dodajemy fasolę i gotujemy ją jeszcze przez 15 minut.
Doprawcie mieszankę, dodajcie czekoladę lub kakao, ewentualnie wrzucacie do niej także papryczkę chili. Podczas podawania posypcie ją kolendrą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chili (chilli) con carne
Chili con carne, często skracane do chili, to ulubione danie pochodzące z Teksasu, które łączy mielone mięso, fasolę i różne przyprawy, w tym papryczki chili. Jego wyrazisty smak i pikantność są idealne dla miłośników ostrzejszej kuchni. Istnieją różne warianty tego dania, które różnią się składnikami i sposobem przygotowania. Chili często podaje się z ryżem, tortillami lub chlebem, i jest również popularne jako część barbecue lub domowych imprez. To sycące danie jest doskonałe do rozgrzania w chłodne miesiące.