Chalupářskie placki zapiekane w ziemniakach i serze

Chalupářskie placki zapiekane w ziemniakach i serze
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i pietruszkę i wszystko razem smażymy przez 3 minuty. Następnie wsypujemy mielone mięso i kontynuujemy smażenie przez około 5 minut, aż mięso się zarumieni.

Składniki, których potrzebujesz

2 łyżki oleju słonecznikowego
1 duża cebula
1 duża marchew
1 duża pietruszka
750 g mielonego mięsa wołowego
2 łyżeczki mąki pszennej
400 ml bulionu wołowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu Worcestershire
sól
pieprz
Warstwa wierzchnia
750 g ziemniaków
30 g masła
2-3 łyżki mleka
125 g startego parmezanu (lub Cheddara)

Sposób przygotowania

W głębokim garnku podgrzewamy olej, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i pietruszkę i smażymy przez trzy minuty. Następnie mieszamy mielone mięso i kontynuujemy smażenie przez około pięć minut, aż mięso zbrązowieje.

Dosypujemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy przez około jedną minutę. Następnie dodajemy bulion, przecier pomidorowy, Worcestershire, sól i pieprz. Potem wszystko przykrywamy i powoli gotujemy przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie przygotowujemy górną warstwę: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy wodę, dodajemy masło i mleko i ziemniaki tłuczemy na puree. Solimy, pieprzymy i mieszamy z serem.

Mieszaninę mięsną dzielimy do czterech ogniotrwałych misek, ewentualnie wkładamy ją do jednej dużej miski i przykrywamy puree ziemniaczanym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.

Puree powinno mieć złotobrązowy kolor, a nadzienie powinno wrzeć. Zapiekankę podajemy na ciepło.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chalupářskie placki zapiekane w ziemniakach i serze

Chaluparskie pierogi zapiekane w ziemniakach i serze to pyszne czeskie danie, które łączy smak tradycyjnych składników. Główne składniki to delikatnie przyprawione pierogi, które są starannie owinięte w ziemniaczanym cieście. Ta kombinacja jest następnie posypana bogatą warstwą sera, który podczas pieczenia idealnie się rozpuszcza i tworzy złocistą skórkę. Danie jest sycące, pożywne i idealne na chłodniejsze dni, kiedy rozgrzewa ciało i duszę. Chaluparskie pierogi cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, i z pewnością zachwycą każdego miłośnika czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (41 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: Warzywa, wołowina, mięso mielone, smażenie, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, piec, wymagający, wymagający, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Chalupářskie placki zapiekane w ziemniakach i serze.

Dodaj komentarz