Coś w rodzaju "lečo"

Na oleju podsmażamy kminek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Następnie do mieszanki dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę.
Składniki, których potrzebujesz
Dowolna ilość
cukinie (młode całe, większe wydrążyć)
papryki
pomidory
1 cebula
smalec lub olej
jakość wędliny
sól, mielony pieprz
cały lub zmielony kminek
2 ząbki czosnku
zielony seler
3 jajka
makaron Malitas
Sposób przygotowania
Na tłuszczu podsmażamy kminek, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, którą smażymy na złoto. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę, solimy i dusimy pod przykryciem. Po chwili do mieszanki dodajemy pokrojone pomidory i wędlinę.
Kiedy warzywa są częściowo miękkie, dodajemy do powstałego sosu odpowiednią ilość surowego makaronu i dusimy na małym ogniu, aż makaron zmięknie. Jeśli to konieczne, dodajemy trochę wody. Na koniec mieszamy pokrojoną natkę selera.
Do mieszanki dodajemy trzy rozbite jajka i pozwalamy im się zsiąść. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem, który rozgnietliśmy z solą. Warzywa gotujemy tylko krótko, aby pozostały chrupiące.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Coś w rodzaju "lečo"
Coś w rodzaju leczo to tradycyjne danie, które przygotowuje się z świeżych warzyw, zazwyczaj z papryką, pomidorami i cebulą. Może być wzbogacone o kiełbasę lub jajka, co nadaje daniu bogatszy smak i wartość odżywczą. To danie jest popularne w wielu krajach Europy Środkowej i jest idealnym daniem na lato dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Leczo jest łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdza się jako danie główne lub dodatek. Można je delektować się z świeżym chlebem lub ryżem.