Zapiekanka z kalafiora z serem

Kalafior to rzeczywiście wyjątkowe warzywo, które przyczynia się do skutecznego odchudzania i jest bogate w cenne składniki odżywcze. Oferuje również wiele różnych sposobów jego wykorzystania.
Składniki, których potrzebujesz
1 średni kalafior
1 średnia cebula
50 g boczku angielskiego
10 ml oleju
1 ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów w oleju
30 g mąki pszennej
20 ml mleka
150 g sera startego (więcej rodzajów, resztki, edamski, Niva, Hermelín)
2 jajka
sól
mielony pieprz
zioła (lubczyk, natka pietruszki, według smaku)
bułka tarta do posypania naczynia do zapiekania
tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania
Sposób przygotowania
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy na małe kosteczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Suszone pomidory również kroimy na małe kawałki.
Kalafior rozdzielony na większe kawałki gotujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie, następnie zostawiamy do lekkiego ostygnięcia i odcedzamy. Po chwili grubo rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Na części tłuszczu podsmażamy bekon i cebulę, zmniejszamy temperaturę, dodajemy czosnek i suszone pomidory, krótko smażymy, a następnie mieszamy z rozgniecionym kalafiorem.
Na pozostałym oleju robimy zasmażkę z mąki, zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez około 5 minut. Po lekkim ostudzeniu dodajemy starty lub pokrojony ser. Czekamy, aż ser się rozpuści, a następnie mieszamy z serem w sosie beszamelowym. Powstałą mieszankę wlewamy do kalafiora z cebulą i boczkiem.
Dwa jajka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z kalafiorem. Solimy, pieprzymy i ewentualnie dodajemy zioła (np. lubczyk lub pietruszkę). Następnie całą mieszankę wlewamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Bardzo dobrze smakuje także na zimno z kiszonym ogórkiem lub sałatką warzywną.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekanka z kalafiora z serem
Kwiatowy zapiekanka z serem to ulubione czeskie danie, które łączy delikatny smak kalafiora i roztopionego sera. Danie to jest doskonałym wyborem dla wegetarian, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych i ma niską kaloryczność. Kalafior najpierw gotuje się do miękkości, a następnie miesza się z serem, jajkami i przyprawami. Następnie piecze się w piekarniku, aż powstanie złocista skórka. Zapiekanka jest znakomita jako danie główne lub dodatek i zachwyci całą rodzinę swoim delikatnym aromatem i smakiem.