Cukiniowe tzatziki

Zetrzeć cukini, rozdrobniony ser i pozostałe składniki dokładnie wymieszaj. Olej oraz posiekane świeże zioła delikatnie wpracuj w masę.
Składniki, których potrzebujesz
400 g młodych cukinii
120 g sera feta (ewentualnie ser bałkański)
150 g białego jogurtu śmietankowego
4 ząbki czosnku (rozgniecione)
4 łyżki oleju
duża garść kolendry (ewentualnie koperku)
sól (jeśli będzie potrzebna)
Sposób przygotowania
Startągrane cukinie, pokruszony ser i pozostałe składniki stopniowo wymieszaj.
Na koniec delikatnie wmieszaj olej i posiekane świeże zioła. Podawaj z opiekaną bagietką lub pitą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukiniowe tzatziki
Cukiniowe tzatziki są orzeźwiającą i zdrową alternatywą tradycyjnego greckiego przepisu. Zamiast ogórka używa się startej cukinii, która dodaje delikatnego smaku i lekkiego słodkiego akcentu. Ten pyszny sos przygotowuje się z świeżego jogurtu, startego czosnku, oliwy z oliwek i ziół, takich jak koper czy mięta. Cukiniowe tzatziki doskonale nadają się jako dip do świeżych warzyw lub jako dodatek do mięsa. To idealne danie na letnie grillowanie i świetnie orzeźwia w wysokich temperaturach.