Zupa koperkowa z ziemniakami i grzybami

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie dodajemy zimny bulion, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy…
Składniki, których potrzebujesz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pęczek koperku
2-3 ziemniaki
garść leśnych grzybów lub pieczarek
1 l bulionu
200 ml śmietany do ubijania
sól
Sposób przygotowania
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i tworzymy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy zimny wywar, wszystko dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy przez około 20 minut.
Na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła, dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, solimy je i dusimy, aż zmiękną.
Do zupy wkładamy duszone grzyby, śmietanę, drobno posiekany koperek i krótko gotujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa koperkowa z ziemniakami i grzybami
Zupa koperkowa z ziemniakami i grzybami to tradycyjne czeskie danie, które zachwyca miłośników ziół. Ta delikatna zupa jest przygotowywana z świeżego koperku, ziemniaków i różnych rodzajów grzybów, co nadaje jej bogaty smak i aromat. Koperek, jako główny składnik, przynosi orzeźwiający akcent i naturalny aromat, podczas gdy różnorodność grzybów wzbogaca teksturę. Zupa często podawana jest z chlebem lub pieczywem, co czyni ją idealnym daniem na chłodne dni. To pyszne połączenie wolnego gotowania i domowej atmosfery.