Wywar z wołowego ogona

Wołową golonkę kroimy na kawałki, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie wołową golonkę oraz warzywa podsmażamy na szerszej patelni z dwiema łyżkami…
Składniki, których potrzebujesz
1 kg wołowego ogona
1 duża cebula
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1/4 bulwy selera
6 ziaren całego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 gałązki natki pietruszki
sól
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Wołową golonkę pokroimy na pojedyncze kawałki i dokładnie umyjemy i osuszymy.
Na większej patelni podsmażamy wołową golonkę i warzywa na dwóch łyżeczkach oliwy z oliwek. W ten sposób częściowo zmniejszymy ilość ściętych białek i uzyskamy wysokiej jakości bulion o pięknym złotym kolorze.
Cebulę najpierw przekrawamy na pół i razem ze skórką rumienimy, aż uzyska ciemnobrązowy kolor.
Wszystko przenosimy do większego garnka i dodajemy 5 kulek ziela angielskiego, 6 kulek pieprzu, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki soli i 3 gałązki pietruszki.
Do garnka wlewamy około 4 litry zimnej wody i na małym ogniu powoli gotujemy, zbierając minimum białkowych osadów, które powstają na powierzchni. Bulion zostawiamy lekko bulgoczący i nie mieszamy. Cierpliwie gotujemy bez pokrywki przez około 7 godzin.
Następnie zdejmujemy bulion z ognia, usuwamy większość tłuszczu i ostrożnie wyjmujemy zawartość. Przecedzamy go przez sitko i ściereczkę do innego garnka i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Z ugotowanej golonki delikatnie oddzielamy smakowite kawałki mięsa, kroimy je w poprzek i wkładamy do zupy.
Dodajemy sól, kawałek posiekanej ugotowanej marchewki i podajemy z domowymi kluskami pokrojonymi w cienkie plasterki, które gotujemy osobno i przed podaniem zalewamy gorącym bulionem.
Posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wywar z wołowego ogona
Rosół z wołowego ogona to tradycyjny czeski przysmak, który charakteryzuje się bogatym smakiem i intensywnym aromatem. Wołowy ogon, czyli część mięsa wołowego, jest powoli gotowany razem z aromatycznymi warzywami, przyprawami i ziołami. Ten rosół jest idealny jako baza do zup lub podawany samodzielnie, często z domowym chlebem. Jest popularny ze względu na swoją wartości odżywczą i zdolność do rozgrzewania w chłodne dni. Rosół z wołowego ogona uważany jest również za smaczny i zdrowy wybór do potraw, które cieszą każdego miłośnika czeskiej kuchni.