Wywar z wołowego ogona

Wywar z wołowego ogona
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 430 minut
Porcje: 7

Wołową golonkę kroimy na kawałki, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie wołową golonkę oraz warzywa podsmażamy na szerszej patelni z dwiema łyżkami…

Składniki, których potrzebujesz

1 kg wołowego ogona
1 duża cebula
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1/4 bulwy selera
6 ziaren całego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 gałązki natki pietruszki
sól
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Wołową golonkę pokroimy na pojedyncze kawałki i dokładnie umyjemy i osuszymy.

Na większej patelni podsmażamy wołową golonkę i warzywa na dwóch łyżeczkach oliwy z oliwek. W ten sposób częściowo zmniejszymy ilość ściętych białek i uzyskamy wysokiej jakości bulion o pięknym złotym kolorze.

Cebulę najpierw przekrawamy na pół i razem ze skórką rumienimy, aż uzyska ciemnobrązowy kolor.

Wszystko przenosimy do większego garnka i dodajemy 5 kulek ziela angielskiego, 6 kulek pieprzu, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki soli i 3 gałązki pietruszki.

Do garnka wlewamy około 4 litry zimnej wody i na małym ogniu powoli gotujemy, zbierając minimum białkowych osadów, które powstają na powierzchni. Bulion zostawiamy lekko bulgoczący i nie mieszamy. Cierpliwie gotujemy bez pokrywki przez około 7 godzin.

Następnie zdejmujemy bulion z ognia, usuwamy większość tłuszczu i ostrożnie wyjmujemy zawartość. Przecedzamy go przez sitko i ściereczkę do innego garnka i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

Z ugotowanej golonki delikatnie oddzielamy smakowite kawałki mięsa, kroimy je w poprzek i wkładamy do zupy.

Dodajemy sól, kawałek posiekanej ugotowanej marchewki i podajemy z domowymi kluskami pokrojonymi w cienkie plasterki, które gotujemy osobno i przed podaniem zalewamy gorącym bulionem.

Posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wywar z wołowego ogona

Rosół z wołowego ogona to tradycyjny czeski przysmak, który charakteryzuje się bogatym smakiem i intensywnym aromatem. Wołowy ogon, czyli część mięsa wołowego, jest powoli gotowany razem z aromatycznymi warzywami, przyprawami i ziołami. Ten rosół jest idealny jako baza do zup lub podawany samodzielnie, często z domowym chlebem. Jest popularny ze względu na swoją wartości odżywczą i zdolność do rozgrzewania w chłodne dni. Rosół z wołowego ogona uważany jest również za smaczny i zdrowy wybór do potraw, które cieszą każdego miłośnika czeskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (51 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupy
Tag: Warzywa, wołowina, smażenie, gotowanie, obiad, święto / niedziela, słony, czeski, zupy, wymagający, wymagający, zioła, imprezy i uroczystości, wołowina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wywar z wołowego ogona.

Dodaj komentarz