Dobra karkówka

Wszystkie składniki mieszamy jak przy przygotowywaniu klasycznego mielonego, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy, dodajemy trochę wody i na wierzch dałam dwie łyżki smalcu.
Składniki, których potrzebujesz
Wołowina mielona
cebula (mniejsza)
6 ząbków czosnku
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 jajko
trochę bułki tartej (do wymieszania)
mrożone warzywa (marchew, groszek, kukurydza)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy jak przy przygotowywaniu klasycznego mielonego, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Dodajemy trochę wody, a na wierzch położyłam dwie łyżki smalcu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dobra karkówka
Dobra mielonka to popularne danie kuchni czeskiej, które zadowoli każdego miłośnika mięsa. Zazwyczaj jest przygotowywana z mielonej wołowiny i wieprzowiny, które mieszane są z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Czasami do mieszanki dodawane są również zioła lub warzywa w celu zwiększenia smaku. Mielonka zazwyczaj pieczona jest w piekarniku i podawana na ciepło z puree ziemniaczanym lub na zimno z chlebem. To idealne danie na rodzinne obiady oraz jako przekąska na kanapkach. Każdy ma swój sprawdzony przepis, dlatego istnieje wiele wariacji tego dania.