Dobra karkówka

Dobra karkówka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 6

Wszystkie składniki mieszamy jak przy przygotowywaniu klasycznego mielonego, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy, dodajemy trochę wody i na wierzch dałam dwie łyżki smalcu.

Składniki, których potrzebujesz

Wołowina mielona
cebula (mniejsza)
6 ząbków czosnku
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 jajko
trochę bułki tartej (do wymieszania)
mrożone warzywa (marchew, groszek, kukurydza)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy jak przy przygotowywaniu klasycznego mielonego, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Dodajemy trochę wody, a na wierzch położyłam dwie łyżki smalcu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dobra karkówka

Dobra mielonka to popularne danie kuchni czeskiej, które zadowoli każdego miłośnika mięsa. Zazwyczaj jest przygotowywana z mielonej wołowiny i wieprzowiny, które mieszane są z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Czasami do mieszanki dodawane są również zioła lub warzywa w celu zwiększenia smaku. Mielonka zazwyczaj pieczona jest w piekarniku i podawana na ciepło z puree ziemniaczanym lub na zimno z chlebem. To idealne danie na rodzinne obiady oraz jako przekąska na kanapkach. Każdy ma swój sprawdzony przepis, dlatego istnieje wiele wariacji tego dania.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (29 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: wołowina, mięso mielone, klops, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, piec

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Dobra karkówka.

Dodaj komentarz