Kotlety z cukinii

Cukini ścieramy na grubych oczkach, wyciskamy z niej nadmiar wody i łączymy z mielonym mięsem, przecierem pomidorowym, jajkiem, skrobią ziemniaczaną i bułką tartą. Doprawiamy do smaku...
Składniki, których potrzebujesz
360 g mielonego mięsa
120 g cukinii
40 g przecieru pomidorowego
1 jajko
30 g bułki tartej
sól
pieprz
czosnek
majeranek
skrobia ziemniaczana
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Cukini trzemy na grubo, wyciskamy z niej nadmiar wody i mieszamy z mielonym mięsem, przecierem pomidorowym, jajkiem, skrobią ziemniaczaną i bułką tartą.
Doprawiamy mieszankę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
Formujemy kotleciki i smażymy je na oleju.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii są smacznym i zdrowym daniem, które docenisz nie tylko na obiad, ale i jako lekką kolację. Głównymi składnikami są mielone mięso, starta cukinia i zioła, które nadają kotletom świeży smak. Przygotowanie jest proste – wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować kotlety i smażyć je na patelni. Możesz je podawać z puree ziemniaczanym, sałatką warzywną lub jako samodzielną przekąskę. Ten przepis to świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety i zadowolenie całej rodziny.