Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Cukini ścieramy na grubych oczkach, wyciskamy z niej nadmiar wody i łączymy z mielonym mięsem, przecierem pomidorowym, jajkiem, skrobią ziemniaczaną i bułką tartą. Doprawiamy do smaku...

Składniki, których potrzebujesz

360 g mielonego mięsa
120 g cukinii
40 g przecieru pomidorowego
1 jajko
30 g bułki tartej
sól
pieprz
czosnek
majeranek
skrobia ziemniaczana
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Cukini trzemy na grubo, wyciskamy z niej nadmiar wody i mieszamy z mielonym mięsem, przecierem pomidorowym, jajkiem, skrobią ziemniaczaną i bułką tartą.

Doprawiamy mieszankę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.

Formujemy kotleciki i smażymy je na oleju.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii są smacznym i zdrowym daniem, które docenisz nie tylko na obiad, ale i jako lekką kolację. Głównymi składnikami są mielone mięso, starta cukinia i zioła, które nadają kotletom świeży smak. Przygotowanie jest proste – wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować kotlety i smażyć je na patelni. Możesz je podawać z puree ziemniaczanym, sałatką warzywną lub jako samodzielną przekąskę. Ten przepis to świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety i zadowolenie całej rodziny.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: mięso mielone, klopsiki, obiad, łatwy, zwykły dzień, słony, czeski, łatwy, cukinia, przepisy letnie, smażenie, zioła

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kotlety z cukinii.

Dodaj komentarz