Kotlety na piwie

Pokroimy bułkę na małe kawałki i zalejemy ją mlekiem, aby dobrze nasiąkła. Następnie dodajemy mięso, przyprawy, jajka, mąkę i drobno pokrojoną i usmażoną bekon.
Składniki, których potrzebujesz
1 bułka
mleko
boczki
jajko
500 g mielonego mięsa
papryka mielona
pieprz mielony
sól
odrobina mąki pszennej
do smażenia łyżka oleju
do dopieczenia szklanka piwa
Sposób przygotowania
Bułkę kroimy na małe kosteczki i zalewamy mlekiem, aby dobrze nasiąkła. Następnie dodajemy mięso, przyprawy, jajko, mąkę i usmażoną boczek pokrojoną na drobno. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i solimy.
Formujemy około 8 kotletów. Smażymy je na tłuszczu z boczku i oleju, a następnie przenosimy (jeśli to konieczne) do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Podlewamy szklanką piwa i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia w połowie obracamy, aby się ładnie upiekły.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety na piwie
Klopsiki na piwie to wyjątkowy przysmak, który łączy tradycyjną czeską kuchnię z aromatycznym piwem. Te mięsne placki przygotowuje się z mielonego mięsa, ziół i świeżego piwa, które nadaje daniu niepowtarzalny smak i soczystość. Przed pieczeniem ciasto często wzbogaca się o bułkę tartą i cebulę, co nadaje klopsikom doskonałą strukturę. Podaje się je zazwyczaj z puree ziemniaczanym lub świeżym chlebem i sałatką warzywną, co czyni je sycącym i smacznym daniem, idealnym na rodzinne obiady lub kolacje.