Kotlety na piwie

Kotlety na piwie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Pokroimy bułkę na małe kawałki i zalejemy ją mlekiem, aby dobrze nasiąkła. Następnie dodajemy mięso, przyprawy, jajka, mąkę i drobno pokrojoną i usmażoną bekon.

Składniki, których potrzebujesz

1 bułka
mleko
boczki
jajko
500 g mielonego mięsa
papryka mielona
pieprz mielony
sól
odrobina mąki pszennej
do smażenia łyżka oleju
do dopieczenia szklanka piwa

Sposób przygotowania

Bułkę kroimy na małe kosteczki i zalewamy mlekiem, aby dobrze nasiąkła. Następnie dodajemy mięso, przyprawy, jajko, mąkę i usmażoną boczek pokrojoną na drobno. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i solimy.

Formujemy około 8 kotletów. Smażymy je na tłuszczu z boczku i oleju, a następnie przenosimy (jeśli to konieczne) do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Podlewamy szklanką piwa i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia w połowie obracamy, aby się ładnie upiekły.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety na piwie

Klopsiki na piwie to wyjątkowy przysmak, który łączy tradycyjną czeską kuchnię z aromatycznym piwem. Te mięsne placki przygotowuje się z mielonego mięsa, ziół i świeżego piwa, które nadaje daniu niepowtarzalny smak i soczystość. Przed pieczeniem ciasto często wzbogaca się o bułkę tartą i cebulę, co nadaje klopsikom doskonałą strukturę. Podaje się je zazwyczaj z puree ziemniaczanym lub świeżym chlebem i sałatką warzywną, co czyni je sycącym i smacznym daniem, idealnym na rodzinne obiady lub kolacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (36 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: mięso mielone, klopsiki, smażenie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, piec

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kotlety na piwie.

Dodaj komentarz