Mięso mielone zapiekane z tartymi ziemniakami

Zetrzemy ziemniaki na drobno i posolimy je. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy roztrzepane jajka, passatę pomidorową i starte ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy i…
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonego mięsa
1 kg ziemniaków
2 jajka
200 ml przecieru pomidorowego
sól
zmielony kminek
pietruszka natka
4-5 ząbków czosnku
olej do natłuszczenia naczynia
Sposób przygotowania
Zetrzemy ziemniaki na drobno i posypujemy solą. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy jajka, przecier pomidorowy i zetrzane ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mielony kminek, natkę pietruszki i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
W naczyniu żaroodpornym smarujemy olejem, a następnie przenosimy do niego mięsny farsz z miski. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 do 50 minut.
Serwujemy z sałatką warzywną.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mięso mielone zapiekane z tartymi ziemniakami
Mielone mięso zapiekane z tartymi ziemniakami to ulubione danie, które często przygotowuje się jako sycącą potrawę dla całej rodziny. Połączenie smakowitego mielonego mięsa i delikatnie tartych ziemniaków tworzy pyszny i harmonijny miks. Podczas pieczenia ziemniaki pięknie zapiekają się na złoto i zyskują chrupiącą skórkę, podczas gdy mięso pozostaje soczyste i pełne smaku. To danie jest idealnym wyborem na chłodniejsze dni, kiedy chce się zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Można je podawać z świeżą sałatką warzywną lub śmietaną kwaśną dla doskonałego doświadczenia.