Gołąbki nadziewane mielonym mięsem

Odlupiemy liście kapusty i krótko je obgotujemy w gorącej wodzie, aby zmiękły, następnie posmarujemy je musztardą. Mięso mielone solimy, pieprzymy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę i…
Składniki, których potrzebujesz
1/2 główki białej kapusty
250 g mielonego mięsa
cebula
3 ząbki czosnku
musztarda
sól
pieprz
kminek
boczek angielski
Sposób przygotowania
Oddzielimy liście kapusty i krótko je ugotujemy w gorącej wodzie, aby zmiękły, a następnie posmarujemy musztardą.
Mięso mielone przyprawimy solą i pieprzem, następnie dodamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek.
Na kapustę kładziemy farsz mięsny, zawijamy go i na wierzchu kładziemy angielską boczek. Następnie wstawiamy do piekarnika w temperaturze 200°C na około 30 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym lub gotowanymi ziemniakami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gołąbki nadziewane mielonym mięsem
Kapustowe zwijane z mielonym mięsem to tradycyjna potrawa, która zdobywa serca wielu miłośników domowej kuchni. Miękkie liście kapusty wypełniają pyszna mieszanka mielonego mięsa, ryżu i przypraw, co tworzy harmoniczną kombinację smaków. Po upieczeniu zwijane zazwyczaj podaje się z sosem, który dodaje potrawie soczystości i bogactwa. To delikatne danie jest popularne nie tylko w kuchni czeskiej, ale i w kuchni środkowoeuropejskiej oraz często przygotowywane na rodzinne uroczystości czy podczas świątecznych okazji.