Sos grzybowy z gałką muszkatołową
Najpierw kroimy oczyszczoną cebulę i grzyby.
Składniki, których potrzebujesz
1 - 2 szt. cebula
500 g grzyby
olej do smażenia
2 kubki śmietana
do smaku gałka muszkatołowa
ocet
sól
Sposób przygotowania
Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulkę do podsmażenia. Do tego dodajemy grzyby, solimy i ścieramy gałkę muszkatołową. Po chwili smażenia podlewamy wodą.
Obok w śmietanie rozrabiamy mąkę i po 20 minutach gotowania zagęszczamy tym sos. Ponownie ścieramy trochę gałki muszkatołowej, dodajemy ocet i dosalamy. Wszystko według smaku.
Sos grzybowy podajemy z mięsem i knedlikami lub ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos grzybowy z gałką muszkatołową
Sos grzybowy z gałką muszkatołową to pyszne danie, które zadowoli miłośników leśnych smaków. Ten kremowy sos składnikiem świeżych grzybów, najczęściej pieczarek lub kurek, które są duszone na maśle z cebulą i czosnkiem. Mieszankę się delikatnia śmietaną i doprawia szczyptą gałki muszkatołowej, która nadaje potrawie subtelny, orzechowy aromat. Gotowy sos jest idealnym dodatkiem do mięsa, szczególnie do steku, lub można go podawać z makaronem. Ta kombinacja tworzy harmonijny smak, który rozgrzewa i syci.