Sos grzybowy z gałką muszkatołową

Sos grzybowy z gałką muszkatołową
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Najpierw kroimy oczyszczoną cebulę i grzyby.

Składniki, których potrzebujesz

1 - 2 szt. cebula
500 g grzyby
olej do smażenia
2 kubki śmietana
do smaku gałka muszkatołowa
ocet
sól

Sposób przygotowania

Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulkę do podsmażenia. Do tego dodajemy grzyby, solimy i ścieramy gałkę muszkatołową. Po chwili smażenia podlewamy wodą.

Obok w śmietanie rozrabiamy mąkę i po 20 minutach gotowania zagęszczamy tym sos. Ponownie ścieramy trochę gałki muszkatołowej, dodajemy ocet i dosalamy. Wszystko według smaku.

Sos grzybowy podajemy z mięsem i knedlikami lub ryżem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos grzybowy z gałką muszkatołową

Sos grzybowy z gałką muszkatołową to pyszne danie, które zadowoli miłośników leśnych smaków. Ten kremowy sos składnikiem świeżych grzybów, najczęściej pieczarek lub kurek, które są duszone na maśle z cebulą i czosnkiem. Mieszankę się delikatnia śmietaną i doprawia szczyptą gałki muszkatołowej, która nadaje potrawie subtelny, orzechowy aromat. Gotowy sos jest idealnym dodatkiem do mięsa, szczególnie do steku, lub można go podawać z makaronem. Ta kombinacja tworzy harmonijny smak, który rozgrzewa i syci.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia czeska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos grzybowy z gałką muszkatołową.

Dodaj komentarz