Duszone wołowina

Duszone wołowina
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy. Na smalcu podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy mięso. Solimy i dodajemy przyprawy…

Składniki, których potrzebujesz

wołowina (łata, przeróbka)
słonina
cebula
sól
mielony pieprz
szczypta rozgniecionego kminku

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy. Na smalcu w garnku podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy mięso. Solimy, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy, aż będzie prawie miękkie.

Przygotowaną masę wlewamy do słoików mniej więcej do dwóch trzecich do trzech czwartej ich objętości, zamykamy pokrywkami z czerwoną gumową uszczelką (które wciąż można zakupić) i pasteryzujemy w temperaturze 100°C przez 60 minut. Następnego dnia proces pasteryzacji powtarzamy. Po ostudzeniu słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Duszone wołowina

Duszona wołowina to popularne danie, które charakteryzuje się soczystością i pysznym smakiem. Przygotowanie polega na powolnym gotowaniu mięsa z aromatycznymi warzywami, takimi jak marchew, cebula i seler, co tworzy nieodpartą sos. To danie jest idealne na jesienne i zimowe wieczory, kiedy rozgrzewa i cieszy domową atmosferą. Często podaje się je z ziemniaczaną lub kluskową przystawką, co sprawia, że stanowi pełne i sycące danie. Duszona wołowina jest także świetnym wyborem na rodzinne uczty i uroczystości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Gotowanie
Tag: wołowina, przetwory, smażenie, zwykły dzień, czeski, uduszenie, średnio-trudny, konserwuje, gotowane produkty mięsne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Duszone wołowina.

Dodaj komentarz