Duszone wołowina

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy. Na smalcu podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy mięso. Solimy i dodajemy przyprawy…
Składniki, których potrzebujesz
wołowina (łata, przeróbka)
słonina
cebula
sól
mielony pieprz
szczypta rozgniecionego kminku
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy. Na smalcu w garnku podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy mięso. Solimy, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i dusimy, aż będzie prawie miękkie.
Przygotowaną masę wlewamy do słoików mniej więcej do dwóch trzecich do trzech czwartej ich objętości, zamykamy pokrywkami z czerwoną gumową uszczelką (które wciąż można zakupić) i pasteryzujemy w temperaturze 100°C przez 60 minut. Następnego dnia proces pasteryzacji powtarzamy. Po ostudzeniu słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Duszone wołowina
Duszona wołowina to popularne danie, które charakteryzuje się soczystością i pysznym smakiem. Przygotowanie polega na powolnym gotowaniu mięsa z aromatycznymi warzywami, takimi jak marchew, cebula i seler, co tworzy nieodpartą sos. To danie jest idealne na jesienne i zimowe wieczory, kiedy rozgrzewa i cieszy domową atmosferą. Często podaje się je z ziemniaczaną lub kluskową przystawką, co sprawia, że stanowi pełne i sycące danie. Duszona wołowina jest także świetnym wyborem na rodzinne uczty i uroczystości.