Lawendowy miód (syrop)

Opłuczemy gałęzie i włożymy je do garnka z wodą, następnie dodamy dokładnie umyte i pokrojone cytryny razem z cynamonem. Doprowadzimy do wrzenia i gotujemy przez około 15 minut.
Składniki, których potrzebujesz
500 g lawendy (z kwiatów w pełnym rozkwicie)
3 cytryny
3 całe kawałki cynamonu
1,5-2 kg cukru
750-1000 ml wody
Sposób przygotowania
Opłuczemy gałęzie i włożymy je do garnka z wodą. Dodamy dokładnie umyte i pokrojone cytryny oraz cynamon. Doprowadzimy do wrzenia i gotujemy przez około 15 minut.
Usuniemy z płyty grzewczej i pozostawimy do zaparzenia na 24 godziny. Następnego dnia przecedzamy wywar, ponownie doprowadzamy do wrzenia i przy ciągłym mieszaniu dodajemy cukier, aż osiągniemy pożądaną gęstość. Gorący syrop lawendowy, ewentualnie miód, wlewamy do słoików, zamykamy pokrywkami i nie pasteryzujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lawendowy miód (syrop)
Miód lawendowy, często nazywany syropem lawendowym, to pyszny przysmak, który łączy delikatny smak miodu z aromatycznymi kwiatami lawendy. Ten syrop wytwarzany jest przez macerację suszonych kwiatów lawendy w miodzie, co tworzy orzeźwiający i kwiatowy smak. Miód lawendowy jest doskonały jako słodzik do herbaty, na naleśniki lub do deserów. Oprócz swojego znakomitego smaku przynosi również uspokajające właściwości, które pomagają w relaksacji i poprawiają nastrój. To idealny wybór dla tych, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego i zdrowego.