Dyniowe kopytka z łososiem i serowym sosem bezglutenowym, bezmlecznym i bezjajecznym

Obie mąki mieszamy z grochem, solą i xantanem, następnie dodajemy olej i stopniowo dolewamy wodę, aż uzyskamy twardsze, niena lepkie ciasto. Z ciasta…
Składniki, których potrzebujesz
150 g mąki z nasion dyni (Adveni Medical)
250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (Doves Farm biała bezglutenowa)
2 łyżki Hraški
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ksantanu
1 łyżka oleju
360-380 ml wody
około 100 g wędzonego łososia
1 opakowanie pasty Sojakrém (lub 100 g innej pasty bezmlecznej przypominającej ser topiony)
200 ml mleka roślinnego
1 łyżka drożdży smakowych (Tebi)
sól
Sposób przygotowania
Obie mąki mieszamy z groszkiem, solą i ksantanem, następnie dodajemy olej i stopniowo wlewamy wodę, aż powstanie twardsze, nielepące ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kasztanów i formujemy kluseczki.
Kluseczki wsypujemy do wrzącej osolonej wody, do której dodajemy łyżkę oleju i łyżeczkę sody oczyszczonej, aby się nie kleiły. Od czasu do czasu mieszamy, aż zaczną gotować. Gdy odkleją się od dna i wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez około 3-4 minuty. Następnie odcedzamy je i możemy podawać.
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki i na suchej patelni krótko smażymy.
Pasta serowa razem z mlekiem roślinnym podgrzewamy, aż zacznie wrzeć, i ciągle mieszamy, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dosalamy. Dla intensywniejszego smaku możemy dodać łyżkę drożdży spożywczych. Na talerzu układamy porcję kluseczek, posypujemy usmażonym łososiem i polewamy sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dyniowe kopytka z łososiem i serowym sosem bezglutenowym, bezmlecznym i bezjajecznym
Dyniowe gnocchi z łososiem i serem bezglutenowym, mlekiem i jajkami stanowią pyszne i zdrowe danie, które zadowoli wszystkich miłośników nowoczesnej kuchni. Głównymi składnikami są delikatne dyniowe gnocchi, które są lekkie i pożywne. Łosoś dodaje potrawie bogatego smaku i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Sos serowy, wykonany z roślinnych alternatyw, doskonale uzupełnia całe danie i zapewnia kremowość bez użycia mleka. Ten przepis jest idealny dla wszystkich, którzy szukają bezglutenowego i wegańskiego dania pełnego smaku.