Dżem z truskawek i rabarbaru

Domowe dżemy zyskują na popularności. Jeśli szukasz czegoś nowego i nietypowego, spróbuj przyprawić dżem truskawkowy rabarbarem, który swoją...
Składniki, których potrzebujesz
250 g truskawek
750 g rabarbaru
500 g cukru żelującego 2 1
1 cała cynamon
Sposób przygotowania
Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki i zostawiamy do osączenia. Następnie kroimy je na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości, i przenosimy do większego garnka.
Obieramy rabarbar, kroimy go na mniejsze kawałki i mieszamy z truskawkami.
Truskawki z rabarbarem posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Dodajemy cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie wyjmujemy cynamon i miksujemy dżem.
Słoiki wraz z zakrętkami gotujemy, dobrze osuszamy czystą ściereczką i napełniamy gorącym dżemem.
Czyścimy szyjki, zamykamy je, kładziemy na wieczko na 5 minut, a następnie odwracamy i zostawiamy dżem do ostygnięcia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dżem z truskawek i rabarbaru
Konfitura z truska i rabarbaru to delikatne połączenie słodkich truskawek i kwaskowatego rabarbaru, które tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Ten dżem jest idealny do smarowania na chlebie, dodawania do jogurtu lub jako nadzienie do ciast. Przygotowanie jest proste – wystarczy tylko owoce, cukier i odrobina soku z cytryny. Konfitura nie tylko wspaniale smakuje, ale także przynosi korzyści z substancji odżywczych zawartych w truskawkach i rabarbarze. To doskonała przekąska na wiosnę i lato, która zadowoli każdego miłośnika owocowych deserów.