Faszerowana pierś indyka
Najpierw przygotujemy farsz, który będziemy używać do nadziewania. Weźmiemy mielone mięso, dodamy sól, mielony pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej.
Składniki, których potrzebujesz
1 pierś z indy (miałam 550 g)
sól
mielony pieprz
gałka muszkatołowa
przyprawa do kurczaka
3 łyżki oleju
160 g mielonego mięsa mix
80 g wątróbki indyczej lub kurzej
1 jajko
1 łyżka śmietany słodkiej
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujemy farsz, który użyjemy do nadzienia. Weźmiemy mielone mięso, posolimy je, dodamy mielony pieprz, odrobinę startej gałki muszkatołowej, jedno małe jajko, łyżkę słodkiej śmietany i wszystko dokładnie wymieszamy. Na koniec dodamy małe kawałki wątróbki.
Przyprawy możemy dostosować do naszych preferencji. Jeszcze raz dobrze mieszamy. Jeśli sami mielimy mięso, możemy także zmielić wątróbkę razem z mięsem.
W piersi indyka ostrożnie stworzymy kieszeń za pomocą długiego i ostrego noża, starając się, aby była jak największa, ale aby nie przeciąć mięsa. Kieszeń napełniamy farszem, a otwór utrwalamy długą metalową igłą, można również użyć wykałaczek lub patyczków do szaszłyków.
Posypujemy powierzchnię mięsa solą, możemy dodać również mieszankę przypraw przeznaczoną do drobiu. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wcześniej nalaliśmy trochę oleju, dodajemy też odrobinę wody. Naczynie przykrywamy lub zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie odbywa się powoli, na koniec zdejmujemy pokrywkę, a mięso co jakiś czas polewamy sosem i dbamy o to, aby mięso się nie przypaliło.
Mięso kroimy, a następnie podajemy z różnie przygotowanymi ziemniakami (ja miałam tłuczone). Na talerz pod mięso dodajemy trochę sosu. Po ostudzeniu jest również świetne do przygotowania różnych zimnych półmisków.
Do farszu z mielonego mięsa możemy dodać zamiast wątróbki inne składniki, na przykład kawałki salami lub boczku, groszek, pieczarki czy marchew.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Faszerowana pierś indyka
Nadziewana pierś indyka to delikatne i zdrowe danie, które zadowoli każdego miłośnika mięsa. Piersi indyka są nadziewane różnymi składnikami, takimi jak zioła, warzywa, orzechy czy suszone owoce, co nadaje potrawie wyjątkowy smak. Ten przepis jest idealny na świąteczny stół, ale także na zwykły niedzielny obiad. Mięso indycze jest delikatne i soczyste, co w połączeniu z farszem tworzy niezapomniane przeżycie. Często podawane jest z dodatkami, takimi jak ziemniaki lub ryż, które doskonale uzupełniają całościowy profil smakowy.
Tomáš Rohlena