Faszerowane kalarepki
 
    Kalafior wypełnimy smaczną mieszanką boczku, mielonego mięsa i śmietany, posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku. To proste i szybkie...
Składniki, których potrzebujesz
4 kalarepy  
1 cebula  
50 g boczku wędzonego  
300 g mięsa mielonego  
1 ząbek czosnku  
sól  
mielony pieprz  
mielony kminek  
1 łyżeczka ziół prowansalskich  
100 ml śmietany  
100 g twardego sera
Sposób przygotowania
Obieramy kalarepy i odcinamy dolną część, aby stabilnie stały. Następnie wydrążamy środek, najlepiej za pomocą końcówki obieraczki do ziemniaków. Połowę wydrążonego miąższu kroimy na małe kawałki, resztę możemy zjeść.
Na patelni smażymy pokrojoną cebulę i boczek, potem dodajemy mielone mięso i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i ziołami prowansalskimi, a wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną kalarepę, mieszamy i dusimy przez dziesięć minut.
Przenosimy mieszankę do miski, dodajemy śmietanę i mieszamy dwie trzecie startego sera. Tą mieszanką nadziewamy kalarepy, a na wierzchu posypujemy pozostałym serem.
Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 °C.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Faszerowane kalarepki
Nadzieniane kalarepy
Nadzieniane kalarepy to pyszne i zdrowe danie, które łączy świeże warzywa z pysznym nadzieniem. Kalarepy zwykle nadziewa się mieszanką mielonego mięsa, ryżu i przypraw, ale istnieją także wegetariańskie wersje z soczewicą i warzywami. To danie jest nie tylko pożywne, ale także wizualnie atrakcyjne, ponieważ kalarepy wyróżniają się na talerzu. Przygotowanie jest proste, dzięki czemu można cieszyć się domowym jedzeniem pełnym smaku i witamin. Idealne na rodzinny obiad lub kolację, nadzieniane kalarepy zachwycą każdego miłośnika warzyw.
 Przepisor
 Przepisor Tomáš Rohlena
	Tomáš Rohlena 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        