Kotlety z mielonego mięsa i kalafiora

Kalafior drobno ścieramy, cebulę i czosnek drobno kroimy. Następnie mieszamy mięso, jajka, kalafior i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy masową masę.
Składniki, których potrzebujesz
300 g mielonego mięsa
150-200 g surowego kalafiora
50 g startego sera
1 jajko
1 mniejsza cebula
1-2 ząbki czosnku
bułka tarta w razie potrzeby
szczypta majeranku lub innej ulubionej przyprawy
sól
pieprz
pietruszka
---
mąka
jajko
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Kalafior drobno ścieramy, cebulę i czosnek dokładnie siekamy. Następnie łączymy mięso, jajka, kalafior i pozostałe składniki.
Mięso dokładnie obrabiamy i przyprawiamy. Formujemy płaskie kotlety, które obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy powoli na większej ilości tłuszczu z obu stron. Podajemy z puree ziemniaczanym lub gotowanymi ziemniakami. Są również smaczne na zimno.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety z mielonego mięsa i kalafiora
Kotleciki z mielonego mięsa i kalafiora to pyszne i pożywne danie, które łączy smaki mięsa i warzyw. Przygotowuje się je z mielonego mięsa, często w połączeniu z drobno posiekanym kalafiorem, co nadaje kotlecikom lekkość i soczystość. Doskonale nadają się jako danie główne, ale także jako przekąska. Można je podawać z puree ziemniaczanym lub świeżą sałatką. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o zdrowe warzywa, a jednocześnie rozkoszować się mięsnym daniem.