Faszerowane pieczone papryki

Faszerowane pieczone papryki
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 4

Wielu z nas zna nadziewane papryki z sosem pomidorowym i knedlami bułkowymi. Spróbuj jednak czegoś innego i przygotuj je według…

Składniki, których potrzebujesz

3 większe papryki
500 g mielonego mięsa (wieprzowe + wołowe, lub drobiowa siekanka)
3 cebule
1 jajko
majeranek
sól
pieprz
1 śmietana
50 g boczku angielskiego lub słoniny
olej
mielona papryka do posypania śmietany

Sposób przygotowania

Papryki przecinamy na pół, usuwamy nasiona i napełniamy mielonym mięsem, które posoliliśmy, popieprzyliśmy i doprawiliśmy majerankiem. Dodajemy także jedną drobno posiekaną cebulę i jajko.

Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek i dwie cebule, następnie układamy na nich faszerowane papryki, zalewamy śmietaną i lekko posypujemy papryką.

Piekamy w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 30 minut. Serwujemy z ziemniakami i polewamy sosem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Faszerowane pieczone papryki

Faszerowane pieczone papryki to ulubione danie, które zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia. Papryki zazwyczaj faszeruje się mieszanką mielonego mięsa, ryżu i aromatycznych przypraw, co nadaje im bogaty smak. Po napełnieniu papryki piecze się w piekarniku, co przyczynia się do rozwinięcia aromatu i doskonałej konsystencji. Często podawane są z sosem lub jogurtem i stanowią doskonały wybór na rodzinny obiad lub kolację. Danie to jest nie tylko smaczne, ale także wizualnie atrakcyjne dzięki różnorodnym kolorom papryk.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (41 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: Warzywa, mięso mielone, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, przepisy letnie, z jednego naczynia do pieczenia

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Faszerowane pieczone papryki.

Dodaj komentarz