Faszerowane pieczone papryki

Wielu z nas zna nadziewane papryki z sosem pomidorowym i knedlami bułkowymi. Spróbuj jednak czegoś innego i przygotuj je według…
Składniki, których potrzebujesz
3 większe papryki
500 g mielonego mięsa (wieprzowe + wołowe, lub drobiowa siekanka)
3 cebule
1 jajko
majeranek
sól
pieprz
1 śmietana
50 g boczku angielskiego lub słoniny
olej
mielona papryka do posypania śmietany
Sposób przygotowania
Papryki przecinamy na pół, usuwamy nasiona i napełniamy mielonym mięsem, które posoliliśmy, popieprzyliśmy i doprawiliśmy majerankiem. Dodajemy także jedną drobno posiekaną cebulę i jajko.
Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek i dwie cebule, następnie układamy na nich faszerowane papryki, zalewamy śmietaną i lekko posypujemy papryką.
Piekamy w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 30 minut. Serwujemy z ziemniakami i polewamy sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Faszerowane pieczone papryki
Faszerowane pieczone papryki to ulubione danie, które zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia. Papryki zazwyczaj faszeruje się mieszanką mielonego mięsa, ryżu i aromatycznych przypraw, co nadaje im bogaty smak. Po napełnieniu papryki piecze się w piekarniku, co przyczynia się do rozwinięcia aromatu i doskonałej konsystencji. Często podawane są z sosem lub jogurtem i stanowią doskonały wybór na rodzinny obiad lub kolację. Danie to jest nie tylko smaczne, ale także wizualnie atrakcyjne dzięki różnorodnym kolorom papryk.