Kotlety nadziewane ciecierzycą na pomidorach

Mięso mielone solimy, pieprzymy i mieszamy z Solamylem oraz liśćmi cytrynowej werbeny. Formujemy małe placuszki, na które kładziemy ciecierzycę, a następnie je zawijamy. Na patelni…
Składniki, których potrzebujesz
500 g mięsa mielonego
100 g ugotowanej ciecierzycy
cytrynowa werbena
2 łyżeczki Solamylu
garść mniejszych pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mielone mięso przyprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy z solamylem i werbeną cytrynową.
Formujemy małe placuszki, na które kładziemy ciecierzycę i zawijamy je. Na patelni podgrzewamy olej i powoli smażymy kotlety. Krótko przed zakończeniem dodajemy przekrojone pomidory i pozwalamy im się podgrzać.
Jako dodatek wybrałam polentę wzbogaconą masłem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety nadziewane ciecierzycą na pomidorach
Kotlety nadziewane ciecierzycą na pomidorach to pyszne wegetariańskie danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni irańskiej. To pikantne danie składa się z miękkich kotletów, które są nadziewane pożywną ciecierzycą, delikatnie doprawioną ziołami i przyprawami. Podawane są na łożu z pomidorów, które nadają przyjemną kwasowość i soczystość. Idealne na lunch lub kolację, doskonale komponuje się z pysznym chlebem lub sałatką. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się zdrową i smaczną alternatywą!