Čevabčiči

Ćevapčići, małe kulki mięsne pochodzące z kuchni bałkańskiej, są bardzo prostą potrawą. Potrzebujesz tylko mielonego mięsa, a pozostałe składniki prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonego mięsa
1 łyżeczka słodkiej papryki
1-2 ząbki czosnku
1 większa cebula
mielony czarny pieprz
1 szczypta soli
ostro przyprawa
majeranek
olej
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę, drobno siekamy i łączymy z mięsem.
Do mieszanki dodajemy pozostałe składniki i starannie mieszamy.
Mieszankę dokładnie mieszamy, formujemy w kształt cegły i pozostawiamy w lodówce na około godzinę do schłodzenia.
Po schłodzeniu z twardej mieszanki kroimy plastry grubości 2-3 cm, z których formujemy wałki.
Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju lub grillujemy, regularnie obracając.
Podajemy z cebulą, musztardą i ziemniakami lub z pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Čevabčiči
Ćevapi to tradycyjne bałkańskie klopsiki mięsne, zazwyczaj wykonane z mielonej wołowiny lub jagnięciny, które przyprawia się czosnkiem, papryką i innymi ziołami. Te smaczne kawałki mięsa grilluje się lub smaży na patelni i podaje z chlebem pita, cebulą i sosem jogurtowym. Ćevapi są popularne nie tylko w byłych krajach jugosłowiańskich, ale także na całym świecie, dzięki swojemu wyrazistemu smakowi i prostocie w przygotowaniu. Idealnie nadają się na letnie grillowanie i rodzinne uroczystości.