Čevabčiči

Čevabčiči
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 15 minut
Porcje: 4

Ćevapčići, małe kulki mięsne pochodzące z kuchni bałkańskiej, są bardzo prostą potrawą. Potrzebujesz tylko mielonego mięsa, a pozostałe składniki prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni.

Składniki, których potrzebujesz

500 g mielonego mięsa
1 łyżeczka słodkiej papryki
1-2 ząbki czosnku
1 większa cebula
mielony czarny pieprz
1 szczypta soli
ostro przyprawa
majeranek
olej

Sposób przygotowania

Obieramy cebulę, drobno siekamy i łączymy z mięsem.

Do mieszanki dodajemy pozostałe składniki i starannie mieszamy.

Mieszankę dokładnie mieszamy, formujemy w kształt cegły i pozostawiamy w lodówce na około godzinę do schłodzenia.

Po schłodzeniu z twardej mieszanki kroimy plastry grubości 2-3 cm, z których formujemy wałki.

Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju lub grillujemy, regularnie obracając.

Podajemy z cebulą, musztardą i ziemniakami lub z pieczywem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Čevabčiči

Ćevapi to tradycyjne bałkańskie klopsiki mięsne, zazwyczaj wykonane z mielonej wołowiny lub jagnięciny, które przyprawia się czosnkiem, papryką i innymi ziołami. Te smaczne kawałki mięsa grilluje się lub smaży na patelni i podaje z chlebem pita, cebulą i sosem jogurtowym. Ćevapi są popularne nie tylko w byłych krajach jugosłowiańskich, ale także na całym świecie, dzięki swojemu wyrazistemu smakowi i prostocie w przygotowaniu. Idealnie nadają się na letnie grillowanie i rodzinne uroczystości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (52 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: grill, mięso mielone, smażenie, obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, słony, łatwy, dla początkujących, bezglutenowy, pikantny, bałkański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Čevabčiči.

Dodaj komentarz