Pieczenie nadziewanych papryk

Pieczenie nadziewanych papryk
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Mielone mięso wołowe wymieszać z jajkiem i pokrojoną cebulą. Posolić, popieprzyć i napełnić umyte i oczyścić papryki.

Składniki, których potrzebujesz

Farsz do papryk
500 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
8 jasnych papryk
Sos
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
1 małe koncentrat
1 sok pomidorowy - Pomodori
5 kulek ziela angielskiego
6 kulek pieprzu całego
2 liście laurowe
2 łyżki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka smalcu
szczypta cynamonu
bulion

Sposób przygotowania

Mielone mięso wołowe mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy i napełniamy umytymi i oczyszczonymi paprykami, które pozbawiliśmy nasion.

Na patelni na łyżce smalcu podsmażamy cebulę, następnie posypujemy ją mąką i mieszamy. Następnie wlewamy sok pomidorowy i bulion. Do mieszanki dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, trochę cukru i doprowadzamy do wrzenia.

Do naczynia żaroodpornego z sosem wkładamy faszerowane papryki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni. Gdy papryki z mięsem będą miękkie, wyjmujemy naczynie z piekarnika.

Papryki wyjmujemy, sos przefiltrowujemy i usuwamy przyprawy. Możemy również dodać cynamon według smaku. Papryki z powrotem wkładamy do sosu. Podajemy z knedlami lub ryżem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczenie nadziewanych papryk

Pieczone faszerowane papryki to doskonała potrawa, która zadowoli podniebienie wielu ludzi. Papryki są nadziewane mieszanką mielonego mięsa, ryżu, ziół i przypraw, które są pieczone na złoty kolor. To danie jest popularne nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale także na swoją kolorowość i zdrową zawartość warzyw. Na talerzu często podaje się je z sosem pomidorowym lub świeżą sałatką. Pieczone faszerowane papryki są idealnym wyborem na rodzinny obiad lub kolację i łatwo można je pokochać.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (34 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: Warzywa, wołowina, mięso mielone, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, przepisy letnie, dania warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pieczenie nadziewanych papryk.

Dodaj komentarz