Pieczenie nadziewanych papryk

Mielone mięso wołowe wymieszać z jajkiem i pokrojoną cebulą. Posolić, popieprzyć i napełnić umyte i oczyścić papryki.
Składniki, których potrzebujesz
Farsz do papryk
500 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
8 jasnych papryk
Sos
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
1 małe koncentrat
1 sok pomidorowy - Pomodori
5 kulek ziela angielskiego
6 kulek pieprzu całego
2 liście laurowe
2 łyżki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka smalcu
szczypta cynamonu
bulion
Sposób przygotowania
Mielone mięso wołowe mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy i napełniamy umytymi i oczyszczonymi paprykami, które pozbawiliśmy nasion.
Na patelni na łyżce smalcu podsmażamy cebulę, następnie posypujemy ją mąką i mieszamy. Następnie wlewamy sok pomidorowy i bulion. Do mieszanki dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, trochę cukru i doprowadzamy do wrzenia.
Do naczynia żaroodpornego z sosem wkładamy faszerowane papryki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni. Gdy papryki z mięsem będą miękkie, wyjmujemy naczynie z piekarnika.
Papryki wyjmujemy, sos przefiltrowujemy i usuwamy przyprawy. Możemy również dodać cynamon według smaku. Papryki z powrotem wkładamy do sosu. Podajemy z knedlami lub ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczenie nadziewanych papryk
Pieczone faszerowane papryki to doskonała potrawa, która zadowoli podniebienie wielu ludzi. Papryki są nadziewane mieszanką mielonego mięsa, ryżu, ziół i przypraw, które są pieczone na złoty kolor. To danie jest popularne nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale także na swoją kolorowość i zdrową zawartość warzyw. Na talerzu często podaje się je z sosem pomidorowym lub świeżą sałatką. Pieczone faszerowane papryki są idealnym wyborem na rodzinny obiad lub kolację i łatwo można je pokochać.