Faszerowane placki z cukinii

Cukini obieramy i kroimy na plastry o grubości 5 mm. Wkładamy je do miski, dodajemy rozgnieciony czosnek z ćwierć łyżeczki soli i dokładnie mieszamy. Oczyszczamy paprykę i…
Składniki, których potrzebujesz
28 plasterków obranej cukinii
2 ząbki czosnku
sól
Nadzienie
1 czerwona słodka papryka
1/4 cebuli
1 łyżka posiekanej pietruszki
80 g wędzonego sera 45 %
1 żółtko
sól
mielony pieprz
7 plasterków szynki
Do obtoczenia
mąka pszenna
1 jajko
1 białko
sól
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Obraną cukinię kroimy na plastry grubości 5 mm i wkładamy do miski. Dodajemy czosnek ugnieciony z 1/4 łyżeczki soli i wszystko mieszamy. Oczyszczamy paprykę i cebulę, które miksujemy na drobno i dodajemy do miski. Do mieszanki wkładamy żółtko, drobno starty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól i mielony pieprz. Plastry szynki układamy na sobie, kroimy na ćwiartki, znów je układamy i ucinamy rogi, które dodajemy do nadzienia i dobrze mieszamy.
Plastry cukinii kładziemy na talerz, nie będziemy ich osączać. Na każdy plaster kładziemy kawałek szynki, na część plastrów rozdzielamy nadzienie i zakrywamy drugą połową plastrów z szynką. Cukinię obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku z białkiem, a na koniec w bułce tartej. Następnie smażymy na oleju na złoty kolor. Usmażoną cukinię układamy na blasze z papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika na 150 °C, przy czym w połowie czasu przewracamy. Robię tak, aby cukinia była miękka, ale niektórzy wolą ją prosto z patelni. Każdemu przygotowuję ją według jego smaku.
Plastry cukinii podajemy same lub z ziemniakami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Faszerowane placki z cukinii
Faszerowane plasterki cukinii to doskonały wegetariański wybór, który zadowoli nie tylko wielbicieli warzyw. Bazą są cienkie plasterki cukinii, które są nadziewane pyszną mieszanką sera, ziół i przypraw. Te plasterki następnie obtacza się w panierce i smaży na złoto, co nadaje im chrupiącą strukturę. Serwuje się je jako wspaniałą przystawkę lub danie główne, często z sosem jogurtowym. To smaczna i zdrowa alternatywa klasycznych kotletów, idealna na letnie grillowanie lub rodzinne uroczystości.