Gazpacho

Pomidory i ogórki obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki...
Składniki, których potrzebujesz
8 dużych pomidorów
1 mniejszy ogórek
1 mniejsza cebula czerwona
1 czerwona papryka
2 łyżki świeżej bazylii lub oregano, posiekane na mniejsze kawałki
2 ząbki czosnku, starte lub rozgniecione
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru lub do smaku
sól
pieprz
1-2 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania
Obieramy pomidory i ogórki i kroimy je na małe kawałki. Cebulę kroimy w małą kostkę. Paprykę także kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki oprócz wody wkładamy do blendera i dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy wodę według pożądanej konsystencji zupy.
Zupę pozostawiamy do ostygnięcia na co najmniej jedną godzinę, ale najlepiej smakuje, gdy odstawimy ją na całą noc.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gazpacho
Gazpacho to zimna zupa pochodząca z Hiszpanii, która tradycyjnie przygotowywana jest ze świeżych warzyw. Głównymi składnikami są pomidory, ogórki, papryka, cebula i czosnek, wymieszane z oliwą z oliwek, octem i chlebem. Ta orzeźwiająca zupa jest szczególnie popularna w letnich miesiącach, kiedy oferuje lekkie i zdrowe danie pełne witamin. Gazpacho często podawane jest z kawałkami warzyw lub grzankami, co dodaje jej tekstury i smaku. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych plonów i pobudzenie apetytu.