Kotlety z kapusty

Na kawałku słoniny podsmażamy pokrojoną cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy zmiażdżony kminek, pozwalamy mu uwolnić aromat, a następnie dodajemy pokrojone kapusty na mniejsze kawałki i za…
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonego mięsa z łopatki (lub mix)
250 g kiszonej kapusty (odsączonej)
1 większa cebula
1 łyżeczka zmielonego kminku, do smaku
pieprz mielony, do smaku
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
chili do smaku, nie jest konieczne
1 łyżeczka majeranku, do smaku
smalec
Sposób przygotowania
Na kawałku smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę na szklisto. Dodajemy zmiażdżony kminek, pozwalamy mu uwolnić aromat, a następnie dodajemy mniejsze kawałki pokrojonej kapusty. Smażymy powoli i częściej mieszamy. Następnie doprawiamy papryką, chili, pieprzem i majerankiem.
Do mielonego mięsa dodajemy lekko przestudzoną mieszankę kapusty i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Nie używamy żadnych jajek, bułki ani mąki, ponieważ to nie jest potrzebne i pełny smak mięsa i kapusty wtedy się wyróżnia.
Z mielonej mieszanki formujemy kotlety wielkości dłoni, które smażymy na patelni na gorącym smalcu z obu stron, aż będą złociste. Następnie przenosimy je na blachę (nie smarując blachy) i krótko dopiekamy w nagrzanym piekarniku. Jeśli przygotujemy kotlety cieńsze i nie będziemy ich smażyć na zbyt wysokim ogniu, możemy pominąć krok z dopiekaniem w piekarniku.
Podajemy z ziemniakami według własnego wyboru lub z świeżym chlebem i musztardą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty są popularnym czeskim daniem, które łączy smak soczystych mięsnych kotletów i kwaśnej kapusty. Kotlety często przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i przypraw, które nadają wyjątkowy smak. Kiszona kapusta, podawana jako dodatek, dodaje potrawie świeżości i przyjemnej kwasowości. To danie jest popularne nie tylko ze względu na swój smak, ale także jako źródło energii i wartości odżywczych. Kotlety z kapustą są typowe dla czeskiej domowej kuchni i często podawane są z ziemniakami lub chlebem.