Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Na kawałku słoniny podsmażamy pokrojoną cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy zmiażdżony kminek, pozwalamy mu uwolnić aromat, a następnie dodajemy pokrojone kapusty na mniejsze kawałki i za…

Składniki, których potrzebujesz

500 g mielonego mięsa z łopatki (lub mix)
250 g kiszonej kapusty (odsączonej)
1 większa cebula
1 łyżeczka zmielonego kminku, do smaku
pieprz mielony, do smaku
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
chili do smaku, nie jest konieczne
1 łyżeczka majeranku, do smaku
smalec

Sposób przygotowania

Na kawałku smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę na szklisto. Dodajemy zmiażdżony kminek, pozwalamy mu uwolnić aromat, a następnie dodajemy mniejsze kawałki pokrojonej kapusty. Smażymy powoli i częściej mieszamy. Następnie doprawiamy papryką, chili, pieprzem i majerankiem.

Do mielonego mięsa dodajemy lekko przestudzoną mieszankę kapusty i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Nie używamy żadnych jajek, bułki ani mąki, ponieważ to nie jest potrzebne i pełny smak mięsa i kapusty wtedy się wyróżnia.

Z mielonej mieszanki formujemy kotlety wielkości dłoni, które smażymy na patelni na gorącym smalcu z obu stron, aż będą złociste. Następnie przenosimy je na blachę (nie smarując blachy) i krótko dopiekamy w nagrzanym piekarniku. Jeśli przygotujemy kotlety cieńsze i nie będziemy ich smażyć na zbyt wysokim ogniu, możemy pominąć krok z dopiekaniem w piekarniku.

Podajemy z ziemniakami według własnego wyboru lub z świeżym chlebem i musztardą.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty są popularnym czeskim daniem, które łączy smak soczystych mięsnych kotletów i kwaśnej kapusty. Kotlety często przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i przypraw, które nadają wyjątkowy smak. Kiszona kapusta, podawana jako dodatek, dodaje potrawie świeżości i przyjemnej kwasowości. To danie jest popularne nie tylko ze względu na swój smak, ale także jako źródło energii i wartości odżywczych. Kotlety z kapustą są typowe dla czeskiej domowej kuchni i często podawane są z ziemniakami lub chlebem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (34 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso mielone
Tag: mięso mielone, klopsiki, smażenie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, piec, kiszona kapusta, smażenie, przepisy zimowe

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kotlety z kapusty.

Dodaj komentarz