Gulasz węgierski z Segedynu

Gulasz węgierski z Segedynu
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 75 minut
Porcje: 5

Duszone mięso wieprzowe przygotowywane podobnie jak pörkölt, wzbogacone o kiszoną kapustę, pochodzi z Węgier. Ta popularna wariant nazywa się gulaszem segedyńskim.

Składniki, których potrzebujesz

1 duża cebula
4 ząbki czosnku
kawałek smalcu
500 g mięsa wieprzowego (łopatka, udziec, karkówka)
kminek
100-200 g śmietany do gotowania 12%
papryka mielona (słodka i ostra)
1/2 papryczki chili (nie musi być)
500 g kiszonej kapusty
sól
pieprz mielony
liść laurowy
cukier
Do zagęszczenia
1-2 łyżki mąki pszennej
woda

Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i czosnek, cebulę drobno kroimy, a czosnek na mniejsze kawałki. Mięso kroimy w kostkę, którą solimy i pieprzymy.

Na smalcu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy mięso oraz posiekany czosnek i dusimy.

Krótko przed podlaniem dodajemy kminek i mieloną paprykę, pozwalamy im chwilę się zrumienić, a następnie od razu wlewamy wodę.

Dodajemy kapustę bez zalewy (lub możemy zostawić trochę zalewy według własnego smaku), dodajemy liść laurowy oraz papryczkę chili, jeśli wolimy ostrzejsze potrawy. Całość dusimy przez około 30 minut, aż mięso i kapusta będą prawie miękkie.

W małej ilości wody dokładnie rozpuszczamy 1-2 łyżki mąki i ciągle mieszając zagęszczamy gulasz. Następnie powoli gotujemy przez około 20 minut.

Na koniec do mieszanki dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Według smaku możemy dodać sól, pieprz lub ewentualnie cukier.

Gulasz podajemy z chlebem lub kluskami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gulasz węgierski z Segedynu

Segediński gulasz to tradycyjne danie czeskiej kuchni, które ma swoje korzenie w węgierskiej gastronomii. To smaczne danie składa się przede wszystkim z wieprzowego mięsa, kiszonej kapusty i papryki, co nadaje mu charakterystyczny smak. Wykorzystywana jest także cebula i przyprawy, takie jak majeranek i kminek. Danie zazwyczaj podawane jest z kluskami lub chlebem, co doskonale uzupełnia jego gęsty sos. Segediński gulasz jest popularny nie tylko w czeskich domach, ale także w wielu restauracjach w całym kraju.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (99 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, sosy, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, łatwy, dla początkujących, kiszona kapusta, jesień, przepisy zimowe, uduszenie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Gulasz węgierski z Segedynu.

Dodaj komentarz