Wieprzowina z warzywami i kiełbasą

Prosta mieszanka mięsna zawsze jest wspaniałym i szybkim wyborem na obiad lub kolację. Do kawałków wieprzowiny i różnych rodzajów warzyw dodajemy…
Składniki, których potrzebujesz
200 g wieprzowej szynki
1 łyżka smalcu (lub oleju)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
świeżo mielony pieprz
1 węgierska kiełbasa (pikantna)
1 czerwona papryka
1 biała papryka
5 cm pora
2 liście białej kapusty
1 łyżka pasty pomidorowej z tubki
1 łyżka pasty paprykowej
gorąca woda do podlania
1 mała łyżeczka Solamylu w razie potrzeby
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na kawałki wielkości kęsa lub w cienkie paski. Cebulę przekrawamy, obieramy i kroimy w ósemki. Do rozgrzanej głębokiej patelni dodajemy tłuszcz i podsmażamy cebulę.
Wsypujemy mięso, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy, aż zmięknie. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Najpierw myjemy i kroimy papryki w paski, kapustę w cienkie paski, pora w krążki, a czosnek siekamy. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy warzywa i obie pasty, zalewamy gorącą wodą i dusimy przez 3 minuty.
Jeśli to konieczne, zagęszczamy przy pomocy łyżeczki Solamylu rozmieszanego w łyżce zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Serwujemy z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina z warzywami i kiełbasą
Świnia udźca z warzywami i kiełbasą to doskonałe danie, które łączy soczyste mięso z pożywnymi warzywami. Kiełbasa nadaje potrawie wyjątkowy smak i aromat, podczas gdy pozostałe składniki zapewniają różnorodność witamin i minerałów. To danie jest popularne nie tylko ze względu na swój smak, ale także na prostotę i szybkość przygotowania. Idealnie jest podawać je z świeżym chlebem lub ziemniakami, co czyni je sycącym i zrównoważonym obiadem lub kolacją.