Krwawica z sosem cebulowym

Na oleju podsmażamy pokrojoną w cienkie paski czerwoną cebulę, solimy, pieprzymy i dodajemy goździki z jałowcem. Następnie podlewamy winem i sokiem pomarańczowym.
Składniki, których potrzebujesz
4 plastry karkówki
sól
pieprz
przyprawa do steków (jaką lubimy do mięsa chwilowego)
Na sos
500 g czerwonej cebuli (można też z białej)
3 dcl czerwonego wina
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka miodu
1/2 l kostki bulionu lub mocnego wywaru
2 goździki
2 jałowce
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania
Na oleju podsmażamy pokrojoną w paski czerwoną cebulę, solimy ją, pieprzymy i dodajemy goździki oraz jałowiec.
Zalewamy to winem i sokiem pomarańczowym, dodajemy łyżkę miodu i zostawiamy na chwilę, aby się zredukowało.
Następnie dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu przez co najmniej godzinę, podczas której pozwalamy sosowi lekko bulgotać, aby zgęstniał.
Dodajemy przyprawy według potrzeby.
Mięso delikatnie rozbijamy, solimy, przyprawiamy i smażymy na patelni.
Podawałam to z kluskami ziemniaczanymi, ale każda ziemniaczana wersja na pewno będzie również świetna.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krwawica z sosem cebulowym
Żeberka z sosem cebulowym to tradycyjne czeskie danie, które uszczęśliwi każdego miłośnika mięsa. Soczyste wieprzowe żeberka powoli pieką się, aby osiągnąć doskonałą kruchość. Sos cebulowy, przygotowany z karmelizowanej cebuli, bulionu i przypraw, nadaje potrawie bogaty smak i delikatną słodycz. To danie często podaje się z kluskami lub ziemniakami, które doskonale wchłaniają sos. Żeberka z sosem cebulowym to idealny wybór na rodzinne obiady lub uroczyste kolacje.