Wieprzowe kotlety w ciemnym piwie

Mięso kroimy na kawałki, posypujemy je przyprawą do grilla, dodajemy 4 łyżki musztardy, pieprz i sól (jeśli przyprawa do grilla już zawiera sól,…).
Składniki, których potrzebujesz
1 kg wieprzowej kotletki (może być również karkówka, w zależności od tego, jak bardzo lubisz chude mięso)
1 czarne piwo
150 g angielskiego boczku
4 łyżki musztardy pełnotłustej
1 duża cebula
4 łyżki mąki pszennej
1/2 opakowania przyprawy do grilla
pieprz
kminek
olej
smalec
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy do grilla, cztery łyżki musztardy, pieprz i sól (jeśli przyprawy do grilla już zawierają sól, soli nie dodajemy). Pozwalamy marynować w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Na patelni podgrzewamy olej i smalec, dodajemy pokrojoną cebulę i boczek i smażymy je na złoty kolor. Następnie dodajemy zamarynowaną mieszankę i ponownie smażymy, aż mięso zbrązowieje z każdej strony. Następnie wlewamy czarne piwo i dusimy mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie, co trwa około godziny. Możemy także dodawać wywar.
Kiedy mięso jest mięsiste, przygotowujemy gładką mąkę w kubku i powoli mieszamy ją z zimną wodą. Stopniowo dodajemy mieszankę do sosu, aż osiągniemy pożądaną gęstość. Następnie gotujemy jeszcze przez około 10 minut i możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowe kotlety w ciemnym piwie
Kotletki wieprzowe na piwie czarnym to pyszne danie czeskiej kuchni, które łączy soczystość wieprzowego mięsa z bogatym smakiem czarnego piwa. Przy przygotowaniu kotletki są marynowane, a następnie duszone, co nadaje im delikatność i aromatyczną głębię. Czarne piwo, często wzbogacone ziołami i przyprawami, tworzy sos, który doskonale komponuje się z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak knedliki czy ziemniaki. To danie jest idealnym wyborem na uroczystości oraz rodzinne obiady, które zachwycą każdego miłośnika czeskiej gastronomii.