Wieprzowe kotlety w ciemnym piwie

Wieprzowe kotlety w ciemnym piwie
Czas przygotowania: 90 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 8

Mięso kroimy na kawałki, posypujemy je przyprawą do grilla, dodajemy 4 łyżki musztardy, pieprz i sól (jeśli przyprawa do grilla już zawiera sól,…).

Składniki, których potrzebujesz

1 kg wieprzowej kotletki (może być również karkówka, w zależności od tego, jak bardzo lubisz chude mięso)
1 czarne piwo
150 g angielskiego boczku
4 łyżki musztardy pełnotłustej
1 duża cebula
4 łyżki mąki pszennej
1/2 opakowania przyprawy do grilla
pieprz
kminek
olej
smalec

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy do grilla, cztery łyżki musztardy, pieprz i sól (jeśli przyprawy do grilla już zawierają sól, soli nie dodajemy). Pozwalamy marynować w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Na patelni podgrzewamy olej i smalec, dodajemy pokrojoną cebulę i boczek i smażymy je na złoty kolor. Następnie dodajemy zamarynowaną mieszankę i ponownie smażymy, aż mięso zbrązowieje z każdej strony. Następnie wlewamy czarne piwo i dusimy mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie, co trwa około godziny. Możemy także dodawać wywar.

Kiedy mięso jest mięsiste, przygotowujemy gładką mąkę w kubku i powoli mieszamy ją z zimną wodą. Stopniowo dodajemy mieszankę do sosu, aż osiągniemy pożądaną gęstość. Następnie gotujemy jeszcze przez około 10 minut i możemy podawać.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowe kotlety w ciemnym piwie

Kotletki wieprzowe na piwie czarnym to pyszne danie czeskiej kuchni, które łączy soczystość wieprzowego mięsa z bogatym smakiem czarnego piwa. Przy przygotowaniu kotletki są marynowane, a następnie duszone, co nadaje im delikatność i aromatyczną głębię. Czarne piwo, często wzbogacone ziołami i przyprawami, tworzy sos, który doskonale komponuje się z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak knedliki czy ziemniaki. To danie jest idealnym wyborem na uroczystości oraz rodzinne obiady, które zachwycą każdego miłośnika czeskiej gastronomii.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (45 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, marynowanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowe kotlety w ciemnym piwie.

Dodaj komentarz