Pieczeń żywanianska

Żywińska pieczeń pochodzi ze słowackiej gastronomii i istnieje w wielu wariantach. Tradycyjny przepis obejmuje mieszankę mięsa wieprzowego, jagnięcego i wołowego, które powoli...
Składniki, których potrzebujesz
500 g wieprzowej łopatki
2 cebule
2 kiełbasy
300-400 g wędzonego boczku
1,20 kg ziemniaków
1 kolorowa papryka
sól
mielony pieprz
olej
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki. Nie ma potrzeby solić, ponieważ boczek i inne składniki już dawno zawierają sól. Kto chce, może jednak lekko posolić i wymieszać.
Mięso kroimy na plastry, delikatnie je bijemy, solimy i pieprzymy. Boczek kroimy na małe kawałki. Kiełbasę przekrajamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w krążki, a paprykę oczyszczamy i również ją kroimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy do niego przygotowane ziemniaki.
Na ziemniaki w naczyniu kładziemy pokrojony boczek, a na nim układamy plastry mięsa.
Na mięsie układamy pokrojoną w kawałki kiełbasę, paprykę i na końcu obie cebule.
Wszystko trochę podlewamy wodą, naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze około 185-190 °C, aż mięso będzie miękkie. W drugiej połowie pieczenia jednak odkrywamy naczynie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczeń żywanianska
Żywańska pieczeń to tradycyjna potrawa, która pochodzi z Europy Wschodniej, zwłaszcza z obszaru Słowacji i Moraw. Ta pożywna pieczeń zazwyczaj przygotowywana jest z wieprzowiny, która jest marynowana, a następnie pieczona na maśle lub smalcu. Podczas pieczenia mięso nie tylko dobrze się rumieni, ale także zyskuje pyszną skórkę. Często podawana jest z ziemniakami, kiszoną kapustą lub chlebem. Żywańska pieczeń to idealny wybór na rodzinne uroczystości i świąteczne okazje, gdzie jej smaki rozkoszują się wszyscy uczestnicy posiłku.