Pieczeń żywanianska

Pieczeń żywanianska
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 55 minut
Porcje: 5

Żywińska pieczeń pochodzi ze słowackiej gastronomii i istnieje w wielu wariantach. Tradycyjny przepis obejmuje mieszankę mięsa wieprzowego, jagnięcego i wołowego, które powoli...

Składniki, których potrzebujesz

500 g wieprzowej łopatki
2 cebule
2 kiełbasy
300-400 g wędzonego boczku
1,20 kg ziemniaków
1 kolorowa papryka
sól
mielony pieprz
olej

Sposób przygotowania

Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki. Nie ma potrzeby solić, ponieważ boczek i inne składniki już dawno zawierają sól. Kto chce, może jednak lekko posolić i wymieszać.

Mięso kroimy na plastry, delikatnie je bijemy, solimy i pieprzymy. Boczek kroimy na małe kawałki. Kiełbasę przekrajamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w krążki, a paprykę oczyszczamy i również ją kroimy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy do niego przygotowane ziemniaki.

Na ziemniaki w naczyniu kładziemy pokrojony boczek, a na nim układamy plastry mięsa.

Na mięsie układamy pokrojoną w kawałki kiełbasę, paprykę i na końcu obie cebule.

Wszystko trochę podlewamy wodą, naczynie zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.

Umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze około 185-190 °C, aż mięso będzie miękkie. W drugiej połowie pieczenia jednak odkrywamy naczynie.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczeń żywanianska

Żywańska pieczeń to tradycyjna potrawa, która pochodzi z Europy Wschodniej, zwłaszcza z obszaru Słowacji i Moraw. Ta pożywna pieczeń zazwyczaj przygotowywana jest z wieprzowiny, która jest marynowana, a następnie pieczona na maśle lub smalcu. Podczas pieczenia mięso nie tylko dobrze się rumieni, ale także zyskuje pyszną skórkę. Często podawana jest z ziemniakami, kiszoną kapustą lub chlebem. Żywańska pieczeń to idealny wybór na rodzinne uroczystości i świąteczne okazje, gdzie jej smaki rozkoszują się wszyscy uczestnicy posiłku.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (41 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: wieprzowina, obiad, łatwy, szybki, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, europejski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pieczeń żywanianska.

Dodaj komentarz