Wieprzowina na kropli miodu

Przygotujemy marynatę: cebulę i czosnek kroimy w krążki i wkładamy je do miski. Następnie dodajemy ketchup, musztardę, dressing i około szczypty kminku.
Składniki, których potrzebujesz
2 plastry wieprzowej karkówki
3 mniejsze cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
2 łyżki sosu francuskiego
kminek cały
curry
przyprawa prowansalska
sól
pieprz
przyprawa do grilla
olej
miód
Ziemniaki
Sposób przygotowania
Przygotujemy marynatę, krojąc cebulę i czosnek w krążki i wkładamy je do miski. Dodajemy ketchup, musztardę, dressing, około szczyptę kminku, około łyżeczkę curry i około łyżkę ziół prowansalskich. Wszystko dobrze mieszamy.
Marynowaną karkówkę, która była wcześniej delikatnie posolona i popieprzona, smarujemy marynatą i zostawiamy ją w misce na całą noc.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kostkę według własnego uznania. Następnie umieszczamy je na blasze, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze około 150°C, aż będą gotowe.
Podczas pieczenia ziemniaków w razie potrzeby posypujemy je przyprawą do grilla i regularnie obracamy.
Na patelni smażymy mięso z obu stron na oleju razem z marynatą i dodajemy około 4 łyżki miodu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina na kropli miodu
Wieprzowa karkówka na kropli miodu to pyszne danie, które łączy soczyste mięso z delikatną słodyczą miodu. Przygotowanie jest proste - mięso marynuje się w połączeniu miodu, czosnku i przypraw, co nadaje mu wyjątkowy smak. Powoli pieczona karkówka doskonale komponuje się na talerzu z chrupiącymi warzywami lub puree ziemniaczanym. Ten przepis jest idealny na szczególne okazje lub rodzinne obiady, gdy chcecie zachwycić swoich bliskich doskonałym daniem, które nie zawiedzie. Odkryjcie magię czeskiej kuchni z tym smacznym daniem!