Wieprzowina na kropli miodu

Wieprzowina na kropli miodu
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Przygotujemy marynatę: cebulę i czosnek kroimy w krążki i wkładamy je do miski. Następnie dodajemy ketchup, musztardę, dressing i około szczypty kminku.

Składniki, których potrzebujesz

2 plastry wieprzowej karkówki
3 mniejsze cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
2 łyżki sosu francuskiego
kminek cały
curry
przyprawa prowansalska
sól
pieprz
przyprawa do grilla
olej
miód
Ziemniaki

Sposób przygotowania

Przygotujemy marynatę, krojąc cebulę i czosnek w krążki i wkładamy je do miski. Dodajemy ketchup, musztardę, dressing, około szczyptę kminku, około łyżeczkę curry i około łyżkę ziół prowansalskich. Wszystko dobrze mieszamy.

Marynowaną karkówkę, która była wcześniej delikatnie posolona i popieprzona, smarujemy marynatą i zostawiamy ją w misce na całą noc.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kostkę według własnego uznania. Następnie umieszczamy je na blasze, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika do pieczenia w temperaturze około 150°C, aż będą gotowe.

Podczas pieczenia ziemniaków w razie potrzeby posypujemy je przyprawą do grilla i regularnie obracamy.

Na patelni smażymy mięso z obu stron na oleju razem z marynatą i dodajemy około 4 łyżki miodu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowina na kropli miodu

Wieprzowa karkówka na kropli miodu to pyszne danie, które łączy soczyste mięso z delikatną słodyczą miodu. Przygotowanie jest proste - mięso marynuje się w połączeniu miodu, czosnku i przypraw, co nadaje mu wyjątkowy smak. Powoli pieczona karkówka doskonale komponuje się na talerzu z chrupiącymi warzywami lub puree ziemniaczanym. Ten przepis jest idealny na szczególne okazje lub rodzinne obiady, gdy chcecie zachwycić swoich bliskich doskonałym daniem, które nie zawiedzie. Odkryjcie magię czeskiej kuchni z tym smacznym daniem!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wieprzowina
Tag: Warzywa, wieprzowina, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, załączniki, ziemniak, smażenie, marynowanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wieprzowina na kropli miodu.

Dodaj komentarz