Hiszpańskie ptaszki

Hiszpańskie ptaszki
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 80 minut
Porcje: 8

Hiszpański ptaszek jest ulubionym daniem w czeskiej kuchni. To duszona rolada z wołowiny, która jest nadziewana wędliną, konserwową ogórkiem, parówką i jajkiem, a następnie zalana…

Składniki, których potrzebujesz

800 g wołowego rostbeefu (wysoki rostbef)
4 łyżeczki musztardy pełnotłustej
50 g skwarków
2 kiełbaski
2 jajka
1 duży ogórek konserwowy
2 duże cebule
100 ml oleju
sól
pieprz mielony
1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu (według potrzeby)

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 200 °C.

Mięso kroimy w plastry wzdłuż włókien, delikatnie je rozbijamy, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą.

Ogórki, jajka, parówki, boczek i cebulę kroimy na ćwiartki i układamy na plastrach mięsa.

Starannie zawijamy i ewentualnie wzmacniamy wykałaczką lub metalową igłą. Na wierzchu możemy również dodać sól i pieprz.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną drugą cebulę, polewamy olejem i na niej ciasno układamy zawiniątka.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę i pieczemy w 150 °C przez około 45 minut, aż mięso zmięknie.

Podczas pieczenia regularnie polewamy mięso sosem lub, jeśli to konieczne, dodajemy gorącą wodę.

Gdy ptaszki są gotowe, wyjmujemy je z upieczonego sosu.

Sos doprowadzamy do wrzenia i redukujemy, aż uzyska złotobrązowy kolor. Jeśli będzie to konieczne, zagęszczamy około jedną łyżką mąki rozmieszanej w wodzie. Gotujemy przez około 20 minut, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką musztardy.

Ptaszki wracają do sosu i podgrzewamy.

Serwujemy z ryżem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Hiszpańskie ptaszki

Hiszpańskie ptaszki to popularne czeskie danie, które często podaje się podczas rodzinnych obiadów. To nadajemy sobie mięsomekowe rolki, zazwyczaj z wołowiny lub wieprzowiny, które są nadziewane szynką, serem i innymi składnikami. Rolki następnie obtacza się w mące i smaży na patelni, lub też można je dusić. Hiszpańskie ptaszki często podaje się z ziemniakami lub ryżem oraz orzeźwiającymi sosami, co czyni je sycącym i smacznym daniem, które przypadnie do gustu całej rodzinie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (41 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wołowina
Tag: wołowina, sosy, gotowanie, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, uduszenie, niemiecki, austriacki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Hiszpańskie ptaszki.

Dodaj komentarz