Hiszpańskie ptaszki

Hiszpański ptaszek jest ulubionym daniem w czeskiej kuchni. To duszona rolada z wołowiny, która jest nadziewana wędliną, konserwową ogórkiem, parówką i jajkiem, a następnie zalana…
Składniki, których potrzebujesz
800 g wołowego rostbeefu (wysoki rostbef)
4 łyżeczki musztardy pełnotłustej
50 g skwarków
2 kiełbaski
2 jajka
1 duży ogórek konserwowy
2 duże cebule
100 ml oleju
sól
pieprz mielony
1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu (według potrzeby)
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 200 °C.
Mięso kroimy w plastry wzdłuż włókien, delikatnie je rozbijamy, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą.
Ogórki, jajka, parówki, boczek i cebulę kroimy na ćwiartki i układamy na plastrach mięsa.
Starannie zawijamy i ewentualnie wzmacniamy wykałaczką lub metalową igłą. Na wierzchu możemy również dodać sól i pieprz.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną drugą cebulę, polewamy olejem i na niej ciasno układamy zawiniątka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę i pieczemy w 150 °C przez około 45 minut, aż mięso zmięknie.
Podczas pieczenia regularnie polewamy mięso sosem lub, jeśli to konieczne, dodajemy gorącą wodę.
Gdy ptaszki są gotowe, wyjmujemy je z upieczonego sosu.
Sos doprowadzamy do wrzenia i redukujemy, aż uzyska złotobrązowy kolor. Jeśli będzie to konieczne, zagęszczamy około jedną łyżką mąki rozmieszanej w wodzie. Gotujemy przez około 20 minut, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką musztardy.
Ptaszki wracają do sosu i podgrzewamy.
Serwujemy z ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Hiszpańskie ptaszki
Hiszpańskie ptaszki to popularne czeskie danie, które często podaje się podczas rodzinnych obiadów. To nadajemy sobie mięsomekowe rolki, zazwyczaj z wołowiny lub wieprzowiny, które są nadziewane szynką, serem i innymi składnikami. Rolki następnie obtacza się w mące i smaży na patelni, lub też można je dusić. Hiszpańskie ptaszki często podaje się z ziemniakami lub ryżem oraz orzeźwiającymi sosami, co czyni je sycącym i smacznym daniem, które przypadnie do gustu całej rodzinie.