Wołowe plastry w marynacie z czosnku i oregano, pieczone w piekarniku

Wołowe plastry w marynacie z czosnku i oregano, pieczone w piekarniku
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Wołowe plastry dokładnie myjemy. Prasujemy czosnek. Do przygotowania marynaty mieszamy oliwę z oliwek, sól, przeciśnięty czosnek i oregano. Plastry smarujemy tą marynatą i...

Składniki, których potrzebujesz

4 plastry wołowiny (miałam steki minutowe)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
oregano

Sposób przygotowania

Plastry wołowe dokładnie płuczemy. Czosnek ucieramy. Do przygotowania marynaty mieszamy oliwę z oliwek, sól, utarty czosnek i oregano.

Plastry smarujemy marynatą i układamy je w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Nadmiar marynaty wylewamy na plastry. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Na plastry wlewamy trochę wody. Następnie umieszczamy naczynie żaroodporne lub brytfannę w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni i pieczemy, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.

Po około pół godzinie pieczenia przykrywamy danie pokrywką lub folią aluminiową, aby kawałki się nie przypaliły.

Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz sałatką warzywną.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowe plastry w marynacie z czosnku i oregano, pieczone w piekarniku

Plastry wołowe w marynacie z czosnku i oregano to wyjątkowe danie, które zadowoli wszystkich miłośników mięsa. Przed pieczeniem mięso marynuje się w aromatycznej mieszance czosnku, oregano i innych przypraw, co nadaje mu intensywny zapach i smak. Pieczenie w piekarniku zapewnia, że plastry pozostają soczyste i miękkie. To danie doskonale nadaje się na danie główne i można je podawać z dodatkiem według własnych preferencji, na przykład z ziemniakami lub sałatką warzywną.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wołowina
Tag: wołowina, obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, piec, marynowanie

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wołowe plastry w marynacie z czosnku i oregano, pieczone w piekarniku.

Dodaj komentarz