Stefańska pieczeń wołowa

Wołowa pieczeń na Świętego Szczepana to ulubiona potrawa bożonarodzeniowa, która serwowana jest w drugi dzień świąt, kiedy obchodzimy Świętego Szczepana. Mięso jest przekładane boczkiem i…
Składniki, których potrzebujesz
750 g wysokiej jakości wołowiny z tylnej części
25 g wędzonego boczku
1 łyżka musztardy
2 jajka na twardo
sól
pieprz mielony
150 g cebuli
90 g smalcu
70 g mąki pszennej (do zagęszczenia)
Sposób przygotowania
Wołowy kawałek pogłębiamy i wypełniamy słonymi ziemniakami, w środku robimy nacięcie i smarujemy je musztardą.
Do przygotowanego otworu w mięsie wciskamy obie ugotowane i obrane jajka, a otwór zamykamy metalową igłą do zrazów lub możemy związać mięso sznurkiem. Posypujemy pieprzem i solą.
Obieramy cebulę i kroimy ją na większe kawałki.
Na gorącym smalcu w brytfannie smażymy pokrojoną cebulę, aż nabierze delikatnie różowego koloru, następnie dodajemy mięso i smażymy je z każdej strony.
Następnie zalewamy gorącą wodą, przykrywamy brytfannę i pieczemy w piekarniku, aż mięso zmięknie. Podczas pieczenia mięso obracamy i podlewamy wytopionym sosem. W razie potrzeby dodajemy wodę.
Miękkie mięso wyjmujemy, sos podsmażamy na tłuszczu, dosypujemy mąkę, krótko prażymy i przy ciągłym mieszaniu trzepaczką wlewamy wodę.
Czasami mieszamy i powoli gotujemy przez około 25 minut. Na koniec przecedzamy sos.
Mięso kroimy na kawałki i serwujemy z kluskami, polane sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Stefańska pieczeń wołowa
Stekańska wołowina to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się soczystym i delikatnym mięsem. Zwykle przygotowuje się je z wołowiny z tylnej części, która jest powoli pieczona z przyprawami, cebulą i marchewką. To danie często podaje się z kluskami i sosem z soków, co czyni je ulubioną częścią świątecznych rodzinnych obiadów. Stekańska wołowina jest nie tylko smaczna, ale także pożywna, a dzięki swojemu smakowi zdobyła serca wielu czeskich smakoszy.