Jabłkowe powidła

Jeśli masz dużo jabłek, możesz zrobić z nich powidła. Świetnie nadają się jako nadzienie do ciast, strudli lub na naleśniki. Ich...
Składniki, których potrzebujesz
2,5 kg jabłek
600 g cukru
1 cukier waniliowy
50 ml octu
Sposób przygotowania
Jabłka dokładnie płuczemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych tarkach.
Umieszczamy w garnku i dodajemy cukier, cukier waniliowy i ocet. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Nazajutrz gotujemy jabłka i regularnie je mieszamy, aby zapobiec przypaleniu. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Na koniec możemy powidła zmiksować za pomocą blendera ręcznego, ale nie jest to konieczne.
Gorące powidła wlewamy do umytych słoików, obtaczamy brzegi i dokładnie zamykamy czystymi pokrywkami. Nie ma potrzeby wekowania.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jabłkowe powidła
Jabłkowe powidła to tradycyjna czeska potrawa, która jest wytwarzana z jabłek. Ta pyszna przysmak często jest używana jako nadzienie do ciast, bułek lub jako smarowidło na chleb. Powidła przygotowuje się poprzez powolne gotowanie, co nadaje im bogaty smak i przyjemną słodycz. W niektórych przepisach dodawane są także przyprawy, takie jak cynamon czy goździki, co tworzy wyjątkowy aromat. Jabłkowe powidła są popularne nie tylko w domowej kuchni, ale również jako część tradycyjnego świątecznego pieczenia.