Konfitura porzeczkowa

Wyobrażacie sobie ciasteczka linzer bez dżemu porzeczkowego? My zdecydowanie nie. Porzeczki są bogate w pektynę, więc żadne żelujące substancje nie są potrzebne.
Składniki, których potrzebujesz
czerwony porzeczka
Na 1 l soku porzeczkowego
1 kg cukru kryształ (wystarczy też 900 g)
Sposób przygotowania
Cały czerwony porzeczkę, łącznie z ogonkami, gotujemy przez 25 minut.
Następnie dokładnie przetrzyjemy przez grube płótno.
Mierzymy sok. Na 1 litr soku dodajemy 1 kilogram cukru kryształowego i gotujemy na małym ogniu przez 35 minut.
Gotową marmoladę wlewamy do słoików, dokładnie wycieramy brzegi i szczelnie zamykamy słoiki pokrywkami.
Słoiki z zamkniętym zawartością odwracamy do góry dnem na 5 minut, następnie z powrotem odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Konfitura porzeczkowa
Konfitura porzeczkowa jest doskonałym i orzeźwiającym przysmakiem, który wytwarzany jest z świeżych porzeczek, cukru i soku z cytryny. Znana jest ze swojego intensywnego smaku, który łączy słodycz z kwaśnością. Ta konfitura doskonale nadaje się na tost, do deserów lub jako składnik różnych potraw. Porzeczki zawierają wiele witamin i przeciwutleniaczy, co sprawia, że konfitura jest nie tylko smaczna, ale też zdrowym wyborem. Jest popularna na całym świecie i w wielu domach przygotowywana jest jako tradycyjny wypiek na zimę.