Placka ziemniaczana - znakomita i bezglutenowa

Placka ziemniaczana - znakomita i bezglutenowa
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Jedną połowę obranych ziemniaków zetrzemy na grubej tarce, drugą połowę zetrzemy na drobnej tarce. Dodajemy pozostałe składniki i przygotowujemy ciasto. Na dużej patelni teflonowej smażymy...

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
4 sztuki ziemniaków
1 sztuka jajka
1 łyżka mąki gryczanej (innej bezglutenowej) - lub więcej
2 łyżki bułki tartej kukurydzianej - placki będą chrupiące
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
1 szczypta pieprzu
2 łyżki mleka do rozrzedzenia - dodaj według gęstości ciasta
4 ząbki czosnku
8 łyżek oleju (słoniny) do smażenia

Sałatka
500 g kiszonej kapusty domowej
1 sztuka cebuli
1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania

Połowę obranych ziemniaków zetrzemy na grubych oczkach, drugą połowę na drobnych. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy cztery duże placki ziemniaczane na złoty kolor na smalcu.

Sałatka: W trakcie smażenia drobno kroimy cebulę, kapustę krótko kroimy, dodajemy cukier i wszystko dobrze mieszamy. Szybka i tania witaminowa przekąska.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placka ziemniaczana - znakomita i bezglutenowa

Placka ziemniaczana to tradycyjna czeska potrawa, która zyskała uznanie wielu smakoszy. Ten smaczny przepis można łatwo przygotować także w wersji bezglutenowej. Głównymi składnikami są starte ziemniaki, czosnek, majeranek i jajka, które się mieszają i smażą na patelni. W wersji bezglutenowej wystarczy zastąpić pszenną mąkę specjalną mieszanką bezglutenową. Efektem jest chrupiąca i pyszna placka ziemniaczana, idealna jako danie główne lub dodatek. Świetnie smakuje na ciepło z kiszoną kapustą lub jogurtem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 3.7/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: Warzywa, łatwy, zwykły dzień, kolacja, tani, łatwy, dania ziemniaczane, posiłki bezmięsne, kiszona kapusta, smażenie, jesień, przepisy zimowe

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Placka ziemniaczana - znakomita i bezglutenowa.

Dodaj komentarz