Placka ziemniaczana - znakomita i bezglutenowa
![Placka ziemniaczana - znakomita i bezglutenowa](/i/pl/placka-ziemniaczana---znakomita-i-bezglutenowa.jpg)
Jedną połowę obranych ziemniaków zetrzemy na grubej tarce, drugą połowę zetrzemy na drobnej tarce. Dodajemy pozostałe składniki i przygotowujemy ciasto. Na dużej patelni teflonowej smażymy...
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
4 sztuki ziemniaków
1 sztuka jajka
1 łyżka mąki gryczanej (innej bezglutenowej) - lub więcej
2 łyżki bułki tartej kukurydzianej - placki będą chrupiące
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
1 szczypta pieprzu
2 łyżki mleka do rozrzedzenia - dodaj według gęstości ciasta
4 ząbki czosnku
8 łyżek oleju (słoniny) do smażenia
Sałatka
500 g kiszonej kapusty domowej
1 sztuka cebuli
1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania
Połowę obranych ziemniaków zetrzemy na grubych oczkach, drugą połowę na drobnych. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy cztery duże placki ziemniaczane na złoty kolor na smalcu.
Sałatka: W trakcie smażenia drobno kroimy cebulę, kapustę krótko kroimy, dodajemy cukier i wszystko dobrze mieszamy. Szybka i tania witaminowa przekąska.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Placka ziemniaczana - znakomita i bezglutenowa
Placka ziemniaczana to tradycyjna czeska potrawa, która zyskała uznanie wielu smakoszy. Ten smaczny przepis można łatwo przygotować także w wersji bezglutenowej. Głównymi składnikami są starte ziemniaki, czosnek, majeranek i jajka, które się mieszają i smażą na patelni. W wersji bezglutenowej wystarczy zastąpić pszenną mąkę specjalną mieszanką bezglutenową. Efektem jest chrupiąca i pyszna placka ziemniaczana, idealna jako danie główne lub dodatek. Świetnie smakuje na ciepło z kiszoną kapustą lub jogurtem.