Kalafiorowe kotlety z serem

Jeśli już mamy dość smażonego kalafiora czy kalafiorowej masy, przychodzą na ratunek placki kalafiorowe. Powodem jest to, że dodając różne przyprawy lub ser, możemy…
Składniki, których potrzebujesz
300 g kalafiora
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
2 cebulki dymki
2 łyżeczki mieszanki przypraw cajun
2 jajka
olej roślinny
sól
pieprz mielony
95 g sera jadel
Sposób przygotowania
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut, aż zmiękną, a następnie odcedzamy. Różyczki kalafiora rozgniatamy widelcem. Jeśli wolicie gładszą konsystencję, można użyć robota kuchennego. Lekko przyprawiamy pieprzem.
Do mieszanki dodajemy jajko, pokrojoną dymkę i starty ser. Przyprawiamy mieszanką cajun i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy jeszcze lekko posolić.
Dodajemy mąkę, mieszamy, aż uzyskamy spójną masę, z której formujemy płaskie placuszki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na grubej warstwie oleju, przez około 5 minut z każdej strony.
Serwujemy z puree ziemniaczanym, kawałkiem masła i posypane posiekaną dymką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kalafiorowe kotlety z serem
Kopytkowe kotlety z kalafiora z serem to pyszna i zdrowa potrawa, która przypadnie do gustu całej rodzinie. To danie łączy delikatnie gotowany kalafior z topionym lub startym serem, co nadaje kotletom kruchej struktury i bogatego smaku. Kotlety zazwyczaj obtacza się w panierce i następnie smaży lub piecze, co tworzy złotawą skórkę. Można je podawać z świeżą sałatą lub sosem, i są doskonałym wyborem dla wegetarian oraz wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś nowego i smacznego.