Zielone kotlety warzywne

Smażone na złoto kotlety można również przygotować z warzyw korzeniowych. Nawet zadowolą tych, którzy są wielkimi fanami mięsa. Gotowe kotlety podajemy z…
Składniki, których potrzebujesz
2 marchewki
1 biała rzodkiew
2 ziemniaki
1 bułka
1 łyżka margaryny
1 mała cebula
1 jajko
sól
mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
100 g bułki tartej
50 g posiekanych migdałów
olej do smażenia
Sos
150 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mielonej papryki
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka koperku
1 łyżka pietruszki
1 łyżka bazylii
sok z 1/2 cytryny
sól
mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Marchew, ziemniaki i rzodkiewkę myjemy i trzemy na drobno. Bułkę drobno kroimy w małe kosteczki. Warzywa pozbywamy nadmiaru wilgoci i łączymy je z kawałkami bułki.
Cebulę kroimy w krążki i smażymy na łyżce margaryny. Następnie mieszamy ją z jajkiem i dodajemy do warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wyrabiamy ciasto.
Migdały mieszamy z bułką tartą. Z przygotowanej mieszanki warzywnej formujemy 25 kotletów, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu w rozgrzanym oleju przez około 8 minut. Gotowe kotlety odkładamy na papierowy ręcznik.
Zioła dokładnie płuczemy, osuszamy, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Przenosimy do miski i podajemy z kotletami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zielone kotlety warzywne
Warzywne kotlety są doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka smacznego i zdrowego jedzenia. Te kotlety są wykonane ze świeżych warzyw, takich jak marchew, cukinia i brokuły, wymieszanych z ziołami i przyprawami, które nadają im świetny smak. Można je podawać jako danie główne lub jako przekąskę do dipów. Warzywne kotlety są odpowiednie dla wegetarian, a ponadto są pełne witamin i błonnika, co jest świetne dla zdrowej diety. Przygotowanie jest proste i szybkie, idealne do codziennego gotowania.