Kiełbasa w cieście brokułowym

Jaja mieszamy z mlekiem i mąką, dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Brokuły kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki, których potrzebujesz
20 dkg miękkiej kiełbasy (szynkowej, Junior - na 4 plasterki o grubości około 0,5 cm)
1 jajko
100 ml mleka
100 g brokułów
30-50 g sera Niva lub Edam
50 g mąki pszennej (ja dałam 2 łyżki)
1 mały ząbek czosnku
sól
mielony pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Jajka mieszamy z mlekiem i mąką, dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
Brokuły drobno kroimy (ja je zetrzymałam), ser dzielimy na kawałki lub trzemy.
Brokuły i ser łączymy z ciastem. Kiełbasę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ziemniakami. Oryginalny przepis był na kurczaka w panierce brokułowej. W przepisie znajdowało się 300 g piersi z kurczaka.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kiełbasa w cieście brokułowym
Salami w brokułowym cieście to pyszne i oryginalne danie, które łączy smaczne wędliny z pożywnymi brokułami. Brokuły najpierw się gotuje, następnie miksuje i miesza z ciastem, które nadaje potrawie delikatną konsystencję. Salami obtacza się w tej mieszance, a następnie smaży na złoto. Efekt jest chrupiący i pełen smaku, idealny jako improwizowany obiad lub przekąska. Ten przepis to świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety, nie rezygnując z smaku.