Klasyczny hiszpański ptaszek
Hiszpańska ptaszyna, tak jak mnie nauczyła moja babcia.
Składniki, których potrzebujesz
8 plastrów wołowina z części tylnej
farsz 8 plastrów boczku angielskiego
1 szt duża cebula
2 szt jajka
2 szt kiełbasa
4 szt ogórek konserwowy
sól
4 łyżki tłuszcz
mielony pieprz
8 łyżek musztarda pełnotłusta
sos
2 - 3 łyżki zalewa z ogórków
1,3 l woda
mielony pieprz
1 kostka extra mocny bulion
1 szt jajko
2 - 3 łyżki mąka pszenna
sól
4 szt ogórek konserwowy
woda
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, które dobrze rozbijamy, solimy i pieprzymy.
Jaja gotujemy na twardo, a dwa kroimy na ćwiartki. Ogórki kroimy na pół. Kiełbaski obieramy i kroimy na ćwiartki.
Plasterki mięsa smarujemy musztardą, a na każdy kładziemy plasterek angielskiego boczku. Na plasterek wkładamy jajko, kiełbasę i ogórka, i zwijamy plasterek. Mocno owijamy nicią lnianą i związujemy głównie końce, aby nadzienie nie wypadło.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Następnie wkładamy roladki i obsmażamy ze wszystkich stron.
W międzyczasie gotujemy wodę, dodajemy kostkę bulionową i dokładnie mieszamy trzepaczkami. Powstały wywar wlewamy na hiszpańskie roladki, mieszamy i przykryte pokrywką dusimy przez około 90 - 120 minut.
Trzecie jajko i konserwowe ogórki kroimy w kostkę. Roladki wyjmujemy, a do sosu dodajemy jajko i ogórki i podgrzewamy. W wodzie mieszamy mąkę, zalew z ogórków, sól i pieprz i wlewamy do sosu. Gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodajemy sól, pieprz i wkładamy roladki pozbawione nici.
Klasyczne hiszpańskie roladki podajemy z domowymi knedlami lub ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Klasyczny hiszpański ptaszek
Klasyczny hiszpański ptaszek to popularne czeskie danie, które tradycyjnie przygotowuje się z plastrów mięsa, zazwyczaj wieprzowego lub wołowego. Mięso jest nadziewane różnymi składnikami, takimi jak kiszone ogórki, szynka, cebula i czosnek. Po zawinięciu ptaszek obtacza się w mące lub bułce tartej i smaży na patelni, co nadaje mu chrupiącą skórkę. Zazwyczaj podaje się go z ziemniakami i warzywną sałatką. To danie jest popularne ze względu na swoją soczystość i niepowtarzalny smak, który przypomina domową czeską kuchnię.