Klasyczny hiszpański ptaszek

Klasyczny hiszpański ptaszek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Hiszpańska ptaszyna, tak jak mnie nauczyła moja babcia.

Składniki, których potrzebujesz

8 plastrów wołowina z części tylnej
farsz 8 plastrów boczku angielskiego
1 szt duża cebula
2 szt jajka
2 szt kiełbasa
4 szt ogórek konserwowy
sól
4 łyżki tłuszcz
mielony pieprz
8 łyżek musztarda pełnotłusta

sos
2 - 3 łyżki zalewa z ogórków
1,3 l woda
mielony pieprz
1 kostka extra mocny bulion
1 szt jajko
2 - 3 łyżki mąka pszenna
sól
4 szt ogórek konserwowy
woda

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w cienkie plasterki, które dobrze rozbijamy, solimy i pieprzymy.

Jaja gotujemy na twardo, a dwa kroimy na ćwiartki. Ogórki kroimy na pół. Kiełbaski obieramy i kroimy na ćwiartki.

Plasterki mięsa smarujemy musztardą, a na każdy kładziemy plasterek angielskiego boczku. Na plasterek wkładamy jajko, kiełbasę i ogórka, i zwijamy plasterek. Mocno owijamy nicią lnianą i związujemy głównie końce, aby nadzienie nie wypadło.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Następnie wkładamy roladki i obsmażamy ze wszystkich stron.

W międzyczasie gotujemy wodę, dodajemy kostkę bulionową i dokładnie mieszamy trzepaczkami. Powstały wywar wlewamy na hiszpańskie roladki, mieszamy i przykryte pokrywką dusimy przez około 90 - 120 minut.

Trzecie jajko i konserwowe ogórki kroimy w kostkę. Roladki wyjmujemy, a do sosu dodajemy jajko i ogórki i podgrzewamy. W wodzie mieszamy mąkę, zalew z ogórków, sól i pieprz i wlewamy do sosu. Gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodajemy sól, pieprz i wkładamy roladki pozbawione nici.

Klasyczne hiszpańskie roladki podajemy z domowymi knedlami lub ryżem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Klasyczny hiszpański ptaszek

Klasyczny hiszpański ptaszek to popularne czeskie danie, które tradycyjnie przygotowuje się z plastrów mięsa, zazwyczaj wieprzowego lub wołowego. Mięso jest nadziewane różnymi składnikami, takimi jak kiszone ogórki, szynka, cebula i czosnek. Po zawinięciu ptaszek obtacza się w mące lub bułce tartej i smaży na patelni, co nadaje mu chrupiącą skórkę. Zazwyczaj podaje się go z ziemniakami i warzywną sałatką. To danie jest popularne ze względu na swoją soczystość i niepowtarzalny smak, który przypomina domową czeską kuchnię.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wołowina
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Klasyczny hiszpański ptaszek.

Dodaj komentarz