Wołowy rolada nadziewana naleśnikami

Przygotujemy wołowinę i zrobimy naleśniki. Do mleka dodajemy jajko i stopniowo wsypujemy mąkę po łyżkach i mieszamy. Nie wolno nam dodawać całej mąki na raz,…
Składniki, których potrzebujesz
250 g wołowiny na roladę
musztarda do posmarowania
sól
świeżo mielony pieprz
papryka w proszku
plastry Mortadelli
Na naleśniki
100 ml mleka słodkiego
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
Na posmarowanie
1 duża łyżka masła
1 mała łyżeczka miodu
1 mała łyżeczka musztardy
Na sos
plasterek masła
150 ml śmietany
marynowany zielony pieprz
1 łyżeczka musztardy
kilka kropli soku cytrynowego
Sposób przygotowania
Przygotujemy mieloną wołowinę i zrobimy naleśniki. Do mleka dodajemy jedno jajko i stopniowo zwiększamy ilość mąki łyżkami. Nie dodawaj całej mąki na raz, ponieważ gęstość ciasta zależy od wielkości jajka. Ciasto solimy, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i smażymy dwa naleśniki, miałyśmy dwa duże i jeden mały. Naleśniki odkładamy na bok.
Mięso solimy, przyprawiamy, posypujemy papryką i smarujemy musztardą. Na wierzch kładziemy plastry mortadeli.
Ostudzone naleśniki pokładamy plastrami mortadeli, mocno je zawijamy, a następnie kładziemy na kawałku mięsa.
Roladę zwijamy, końce zabezpieczamy szpilkami, a następnie owijamy sznurkiem spożywczym, lub według Twojego zwyczaju. Ja użyłam silikonowych pasków.
Na patelni, na której smażyliśmy naleśniki, rozprowadzamy łyżkę oleju, podgrzewamy i dobrze smażymy roladę ze wszystkich stron, aż zyska brązowy kolor.
Usmażoną roladę delikatnie solimy, przyprawiamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego.
Mieszamy miękkie masło z łyżką miodu i musztardy.
Całą powierzchnię rolady smarujemy tą mieszanką.
Roladę podlewamy gorącą wodą, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 60 minut, a jeśli to konieczne, podlewamy gorącą wodą. Po upływie jednej godziny zdejmujemy folię aluminiową i zostawiamy roladę zapiekać przez około 20 minut.
Roladę bierzemy, a sos przelewamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę masła, trochę musztardy i dużą łyżkę marynowanego zielonego pieprzu razem z zalewą.
Do śmietany wsypujemy równo łyżeczkę mąki pszennej i następnie wlewamy do sosu. Wszystko dobrze gotujemy. Sos powinien mieć błyszczącą i kremową konsystencję.
Na koniec możemy jeszcze doprawić mielonym przyprawami, solą i sokiem z cytryny.
Roladę kroimy na grubsze plastry i podajemy polane sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wołowy rolada nadziewana naleśnikami
Wołowe roladki nadziewane naleśnikami to delicja, która łączy dwie ulubione tradycje czeskiej kuchni. Miękkie wołowe mięso jest starannie rozwałkowane i nadziewane cienkimi naleśnikami, które mogą być przyprawione warzywami, grzybami lub serem. Po upieczeniu rolada jest krojona na piękne plastry, które są soczyste i pełne smaku. Danie to często podawane jest z sałatką ziemniaczaną lub chrzanową, co dodaje potrawie chrupiącego kontrastu. Wołowe roladki nadziewane naleśnikami to idealny wybór na świąteczne stoły oraz rodzinne obiady.